In het weekend van 25 september 2016 vond op circuitpark Zolder het bijzondere iLumen European Solar Challenge evenement plaats.

Voor het eerst in de geschiedenis werd er een 24 uur lange duurwedstrijd verreden met auto’s die op autonoom opgewekte zonne-energie rijden.

iesc2016_0061iLumen European Solar Challenge

Een uniek evenement dus, een 24 uur durende wedstrijd tussen verschillende teams die elk hun eigen auto hebben ontworpen en gebouwd. Allemaal met hetzelfde uitgangspunt, namelijk dat de auto rijdt op zonne-energie die het autonoom opwekt via de zonnecellen op de auto.

Echter, er zijn in België geen poolnachten en dus gaat de zon daar in de avond gewoon onder. Daarom dat de teams tijdens de 24 uur de gelegenheid kregen om twee keer de auto op te laden door een stekker in het stopcontact te steken.

Dit werd dan ‘bestraft’ met de regel dat dit laden minimaal een uur diende te duren waarbij er niet aan de auto gesleuteld mocht worden. Een uur waarin je dus geen ronden kon rijden.

iesc2016_0312

Deelnemende teams

De teams bestonden voornamelijk uit studenten van universiteiten en hogescholen. Voor de 2016 editie hadden de volgende teams zich ingeschreven.

Team Stad Land
Cambria Medellin Columbia
Onda Solara Bologna Italië
Futuro Solare Syracuse Italië
PowerCore Suncruiser Bochum Duitsland
Solarworld GT Bochum Duitsland
Punch Powertrain Solar Team Leuven België
ITU Solar Car Team Istanbul Turkije
Solaris Car Team Izmir Turkije
Solar Team Twente Enschede Nederland

De Challenge

De gehele European Solar Challenge bestond uit vier onderdelen waarin de teams elkaar bestreden. Naast het totaal aantal ronden tijdens de 24 uren wedstrijd werd men ook beloond voor de snelste rondetijd.

Wendbaarheid van het voertuig werd beloond met de chicane proef. Als laatste onderdeel kon een team punten verdienen met de team presentatie waarin een bepaalde innovatie van de auto gepresenteerd moest worden. Het team dat de meeste punten uit de vier onderdelen behaalde werd winnaar van het evenement.

iesc2016_0049

Tesla Model S

Als extra uitdaging had de organisatie besloten om naast de onderlinge strijd ook het gehele veld te laten strijden tegen twee elektrische Tesla Model S auto’s. Deze auto’s mochten net zoals de zonneauto’s twee maal bijladen. De bestuurders van de Tesla’s moesten dus ook met een fluwelen voet rijden zodat de eindstreep behaald zou worden.

 

Locatie

Het voormalige F1 circuit van Zolder was de plek waar deze historische gebeurtenis plaats vond. Het vier kilometer lange circuit biedt met scherpe chicanes, hoogteverschillen, flauwe doordraaiers en rechte stukken voor- en nadelen voor de diverse auto’s.

Een extra bijkomstigheid is dat het circuitpark behoorlijk bezig is met een schonere wereld. De windmolens rondom het terrein steken ‘fier’ boven het paddock uit en zijn evenals het grote zonnepark dat op het binnenterrein is geplaatst niet te missen. Hergebruik van afval wordt sterkt gestimuleerd door de vele doeken die de bezoekers constant hieraan herinneren.

En de winnaar is…..

De foto bovenaan het artikel gaf het al een beetje weg, winnaar van zowel de 24 uren wedstrijd als ook het gehele evenement was Solar Team Twente uit Nederland. Tweede was het Belgische Punch Powertrain Solar Team en Team PowerCore Suncruiser uit Duitsland complementeerde het podium.

En passant werden ook beide Tesla Model S auto’s verslagen.

Sfeer

Van een mooie zomerdag gaat iedereen wel stralen maar de sfeer op zondag op het circuit was bijzonder positief. Goed, nu is het met een grote groep studenten al snel gezellig maar na de finish was het erg feestelijk en gemoedelijk .

Waarschijnlijk omdat er een zware last van de teams was afgevallen na 24 uur hard werken maar misschien ook omdat men wist dat elk team en teamlid onderdeel was geweest van een bijzondere prestatie, namelijk 24 uur rijden met een auto op zonne-energie.

Het klinkt misschien clichématig maar dat leek ook een gevoel van saamhorigheid en respect voor elkaar op te wekken. Dit werd geuit tijdens de paraderonde ter afsluiting van de European Solar Challenge in een erehaag van deelnemers voor deelnemers