De Eo Wijers stichting spant zich al 30 jaar in om de kwaliteit van het ruimtelijke klimaat te verbeteren. Om dit te bevorderen schrijft de stichting prijsvragen uit waarin oplossingen gezocht worden voor bovenlokale uitdagingen in de ruimtelijke ordening. Naast de kwaliteit van de planvorming werd in 2004 ook de uitvoerbaarheid van de oplossingen meegenomen in de prijsvraag.
Het thema van de 10e prijsvraag, Stedelijke regio’s in transitie, was het zoeken naar antwoorden op belangrijke opgaven waar stedelijke regio’s voor staan. Dit zijn in de ogen van de stichting de transitie van de gebouwenvoorraad en transitie van fossiele naar duurzame energie, en dat alles in een aanpak op regionaal niveau.
Uit de vijf regio’s die zich hadden aangemeld voor de prijsvraag, te weten de regio’s Stedendriehoek, Noord-Holland/Zaanstad/Amsterdam, West-Brabant, Zwolle en de regio Utrecht, werd uiteindelijk de regio Stedendriehoek gekozen vanwege haar ambitieuze doelstelling om in 2030 energie neutraal te zijn.
Cleantechregio Stedendriehoek
De regio Stedendriehoek is een policentrische stadsregio gelegen in het hart van Oost-Nederland. De regio bestaat uit zeven gemeenten met daarin de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen en de gemeenten Brummen, Epe, Lochem en Voorst.
De regio heeft moment twee grote ambities, namelijk het verbeteren van het economisch klimaat door een actieve agenda met betrekking tot schone techniek te voeren, vastgelegd in de zogenaamde Cleantech Agenda. De tweede grote ambitie is om 2030 energie neutraal te zijn. Twee ambities die in elkaars verlengde liggen.
Een belangrijk ruimtelijk kenmerk is de rivier de IJssel die dwars door het hart van de regio stroomt en de Hanzesteden Deventer en Zutphen verbindt. De IJsselvallei, en de ook de regio Stedendriehoek, wordt aan de westelijk kant gekenmerkt door de Veluwe en aan de oostelijke kant door het Sallandse Heuvellandschap.
24 oplossingen gepresenteerd
In totaal zijn er in 24 oplossingen ingezonden door verschillende partijen om de energie neutrale ambitie van de Stedendriehoek te realiseren of te stimuleren, waarbij dan de nadruk lag op de planologische impact. Deze inzendingen worden gepresenteerd in een rondreizende expositie die op 2 juli werd geopend in Lochem door de burgemeester Sebastiaan van ’t Erve.
Lochem
Het is niet zo verwonderlijk dat het startpunt van de expositie het gemeentehuis van Lochem is. De gemeente Lochem is met betrekking tot energietransitie al aardig op weg. Op het gemeentehuis liggen bijvoorbeeld zonnepanelen van leden van de coöperatie LochemEnergie. Een constructie die niet bij iedereen in goede aarde valt.
Niet alleen wordt het dak van het gemeentehuis gedeeld met inwoners van Lochem, zo ook elektrische gemeente auto’s. Buiten kantoortijden, en in het weekend, kunnen leden van LochemEnergie gebruik maken van deze deelauto’s. Twee leuke voorbeelden van hoe je als overheid en inwoners kan samenwerken.
Tourdata van de expositie
De uiteindelijke bekendmaking van de winnende inzending zal plaats vinden op 11 september 2015 in het Havenkwartier te Deventer. Tot die tijd reist de expositie volgens onderstaand tourschema rond in de Stedendriehoek:
- 3 t/m 17 juli in het Gemeentehuis van Lochem
- 20 t/m 31 juli in het Cleantech Center te Zutphen
- 3 t/m 14 augustus in het Gemeentehuis van Brummen
- 17 t/m 28 augustus in een onbekend locatie in Apeldoorn
- 31 augustus t/m 11 september Deventer Schouwburg
De 24 inzendingen
Een beknopte impressie van de presentatie van de 24 inzendingen is te zien in onderstaand foto overzicht. Voor extra informatie over de inzendingen kan je de website van de Stedendriehoek bezoeken.
Aan de hand van de uitgangspunten van Cleantechblog zullen enkele inzendingen nog nader worden toegelicht in aankomende postings.