Als Nederland waterland weten we hoe we het water achter de dijken moeten houden. Maar als het water van boven komt hebben we toch nog wel eens natte voeten. Dat komt deels door de verandering van neerslag maar ook door de bestrating. Rain(a)way komt nu met een oplossing.

Rain(a)way heeft onder dezelfde naam een concept ontwikkeld voor droge voeten en straten. Niet alleen een effectieve oplossing, maar ook een oplossing die gezien mag worden.

 

 

Modulair systeem

Het Rain(a)way concept bestaat eigenlijk uit drie onderdelen die in twee tegels verwerkt zijn, de ‘Ebb’ en de ‘Flood’ tegel. De eerste zorgt ervoor dat het water op straat verplaatst wordt en de laatste zorgt voor de opvang en afvoer van het water.

De Flood tegel bestaat uit twee losse onderdelen waardoor er verschillende oplossingen mogelijk zijn, elk met hun unieke eigenschappen met betrekking tot de opslag en zichtbaarheid van water.

De tegels kunnen naar eigen inzicht in elk willekeurig ontwerp of patroon gelegd worden. Hoe je het ook doet, het draagt altijd op een bijzondere manier bij in de strijd tegen wateroverlast van hevige regenbuien in stedelijke gebieden.

 

RainAway at FabCity
RainAway at FabCity

Rain(a)way ‘Ebb’

De ‘Ebb’ tegel is gemaakt van beton en daardoor niet waterdoorlatend. De functie van deze tegel in het Rain(a)way concept is namelijk om regenwater, al dan niet afkomstig van bijvoorbeeld een regenpijp, op een eenvoudige, doch effectieve, manier te verplaatsen naar de plek waar je het water wel wilt hebben, zoals bijvoorbeeld de ‘Flood’ tegels.

De verplaatsing van regen(water) vindt plaats in een slim patroon van ‘kanaaltjes’ dat in het oppervlak van de tegel is verwerkt. Niet alleen zorgt dit patroon van ‘kanaaltjes’ ervoor dat het regenwater wordt verplaatst, het helpt ook om je voeten droog te houden.

 

RainAway at FabCity
RainAway at FabCity

Rain(away) ‘Flood’, de bovenlaag

De opvang van water vindt plaatst in het tweede onderdeel van Rain(a)way, in de ‘Flood’ tegel. Deze tegel is opgebouwd uit twee lagen, een open bovenlaag en een water doorlatende onderlaag.

De bovenlaag is de plaats waar het water wordt opgevangen en opgeslagen. Niet alleen maakt dit de opslag van water mogelijk, tegelijkertijd wordt het opgevangen water op een bijzondere manier zichtbaar in openbare plekken.

Misschien dat het daarmee ook wel bijdraagt aan een bewustwordingsproces over de combinatie van water, bestrating en de mogelijke overlast. Maar dat is een inschatting van onze kant.

Doordat de ‘Flood’ tegel een erg open karakter heeft en is het niet de bedoeling is om er over te lopen. Dit kan dit opgelost worden door de tegels met grind te vullen.

 

Verschillende onderlagen

Hoewel het misschien het minst zichtbare onderdeel van het gehele concept is, is de onderste waterdoorlatende laag misschien wel het belangrijkste onderdeel.

De doorlaatbaarheid heeft invloed op de manier van opslag van water in het systeem en daarmee ook de zichtbaarheid van water in het systeem. Immers hoe minder ‘open’ de onderste laag is, hoe langer het water opgeslagen blijft en hoe langer het zichtbaar is.

 

Drie varianten,  de ‘Flood Open’, de ‘Flood Permeable’ en ‘Flood Closed’

Bij Flood Open zijn er aan de randen van de tegels uitsparingen in de vorm van een halve cirkel gemaakt. Hierdoor onstaan er in de onderlaag gaten van halve en hele cirkels waardoor het water sneller kan wegstromen in de ondergrond

Flood Permeable is gemaakt van twee soorten beton waardoor de tegel een waterdoorlatende eigenschap heeft gekregen. Regenwater sijpelt dus door de tegel heen in de ondergrond.

De Flood Closed is volledig waterdicht en waardoor het regenwater alleen door de voegen weg kan sijpelen. Deze variant houdt het water het langst vast en scoort daarmee dan ook het hoogst als gekeken wordt naar het zichtbaarheidsaspect. De ‘Closed’ wordt gevolgd door de ‘Open’ en de ‘Permeable’ scoort, logischerwijs, het laagst.

 

 

RainAway at FabCity
RainAway at FabCity

Urban Design

Nu is bovenstaande misschien een beetje technisch verhaal maar dat wordt volledig goedgemaakt door een andere unieke Nederlandse eigenschap. Want staat Nederland bekend om zijn waterkennis, ook Dutch Design wordt tegenwoordig internationaal alom geprezen. En dat komt ook terug in het ontwerp van Rain(a)way.  Dat zorgt dat Rain(a)way een welkome aanvulling is in de soms toch grijze en saaie plekken die openbare ruimtes kunnen zijn.

De Rain(a)way is in verschillende kleuren te verkrijgen en het modulaire concept geeft ontwerpers alle vrijheid om de tegels in welke vorm dan ook toe te passen.