Soms krijgen we een persbericht binnen die we twee keer moeten lezen om even precies te begrijpen waarom wij het betreffende bericht toegestuurd krijgen. Eén zo’n bericht ontvingen we van Nespresso. U weet wel, de bekende koffiefabrikant met de aluminium capsules. Echter ging het persbericht hoofdzakelijk niet over koffiecapsules maar over een fiets. Toen werd de verwarring nog groter. Nespresso en een fiets? Wat hebben die met elkaar te maken en wat moeten wij ermee? Het was toen we de naam van de fiets, RE:CYCLE, lazen dat we een vermoeden kregen. Onze interesse was gewekt, dus wij op onderzoek uit.

RE:CYCLE fiets

Vélosophy

Toen we het persbericht nog eens goed hadden bestudeerd begrepen we dat behalve Nespresso er nog een partij betrokken was bij de fiets. Namelijk, en dit is best logisch, een Zweedse fietsenfabrikant met de naam Vélosophy.

Opgericht in 2015 door Jimmy Östholm heeft Vélosophy het doel om “to be the obvious choice for any urban cyclist who looks for aesthetic and well-thought through bicycle and accessories.”

Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar waar het om gaat is natuurlijk de uitvoering. In de praktijk zijn er twee bijzondere aspecten waarmee Vélosophy zich als fietsfabrikant wil onderscheiden.

Het eerste aspect, en dit is volgens ons redelijk uniek, hebben ze de zogenaamde One for One belofte. Dit houdt in dat Vélosophy voor elke fiets die ze verkopen een fiets doneren aan een schoolgaande meid in een ontwikkelingsland, waardoor onderwijs en persoonlijke ontwikkeling bereikbaarder worden.

RE:CYCLE fiets

Het tweede aspect waarmee Vélosophy zich wil onderscheiden is door gebruik te maken van gerecycled aluminium voor de productie van de stadsfietsen serie. En met ‘gerecycled  aluminium’ hebben we de missing link tussen Nespresso en Vélosophy te pakken.

Uniek recyclesysteem

Nespresso maakt namelijk niet alleen aluminium koffiecapsules, het zamelt ze sinds 1991 ook in. Eerst alleen in Zwitserland maar door de jaren heen is het aantal inleverpunten vandaag de dag gegroeid tot meer dan 14.000, verdeeld over 39 landen. En daar komen nog steeds landen en inleverpunten bij.

Nespresso koffiecapsule Arpeggio (Image Credit; Nespresso)

Nespresso biedt je in Nederland de mogelijkheid om de gebruikte capsules in te leveren in de bekende Nespresso Boutiques, af te geven bij 2.500 UPS- en DHL- afhaalpunten of om mee terug te geven aan de DHL-bezorger wanneer die je Nespresso bestelling met verse koffiecapsules aflevert.

Uiteindelijk komen alle ingezamelde capsules terecht in Lichtenvoorde, waar Nespresso in 2012 een uniek recyclesysteem heeft geïntroduceerd waar 100% van de capsules kan worden verwerkt en het aluminium wordt teruggewonnen.

RE:CYCLE fiets

Daarna worden de capsules omgesmolten tot een blok aluminium dat verstuurd wordt naar Zwitserland alwaar Nespresso er weer nieuwe capsules van maakt.

Niet alleen het milieu kan winnen met de RE:CYCLE

Soms kiest Nespresso om het gerecyclede aluminium niet te gebruiken voor nieuwe capsules. In plaats daarvan besluit het dan het aluminium te hergebruiken in unieke projecten waarin op bijzondere wijze de mogelijkheden van aluminium wordt aangetoond. Dit met het doel om het inlever programma van Nespresso onder de aandacht van het brede internationale publiek te brengen.

RE:CYCLE fiets

Om de RE:CYCLE fiets in Nederland extra onder de aandacht te brengen organiseert Nespresso een winactie voor haar klanten. Als de klant binnen de actieperiode een zak met capsules en deelname formulier inlevert bij Nespresso maken ze kans op één van de 1.000 fietsen.

RE:CYCLE

Het meest recente project van Nespresso waarin gerecycled aluminium afkomstig van de aluminium capsules op een creatieve manier wordt verwerkt is de RE:CYCLE fiets.

RE:CYCLE fiets

Zoals eerder gemeld worden alle stadsfietsen van Vélosophy gemaakt van gerecycled aluminium. De Comfort variant was dus een mooi uitgangspunt om de samenwerking tussen Vélosophy en Nespresso mee te starten. De RE:CYCLE stadsfiets is dus ook gemaakt van gerecycled aluminium. Om specifieker te zijn, aluminium waarin 300 ingezamelde Nespresso capsules is verwerkt. Maar daar bleven de veranderingen van deze gelimiteerde oplage van 1.000 fietsen niet bij.

RE:CYCLE fiets

Naast de verwerking van de ingeleverde koffiecapsules zijn er nog meer subtiele verwijzingen naar de koffie van Nespresso. Zo is de RE:CYCLE fiets uitgevoerd in het paars van de populaire Arpeggio koffie en is de capsulevormige bel een subtiele verwijzing naar de kenmerkende vorm van de Nespresso koffiecapsules.

Om het geheel af te maken is er voorop het stuur een eiken mand gemonteerd met daarin twee koffiebeker houders.

RE:CYCLE fiets

World Bicycle Belief.

De samenwerking tussen Nespresso en Vélosophy houdt niet op bij alleen de RE:CYCLE fiets. Zoals we eerder lazen wil Vélosophy zich niet alleen onderscheiden met materiaal gebruik maar ook met het One for One programma. En dat is in het geval van de RE:CYCLE fiets niet anders. Nespresso en Vélosophy schenken via het World Bicycle Belief programma voor elke verkochte RE:CYCLE fiets een fiets aan een schoolgaande meid in Ghana.

Het verhaal er achter

Wisten we in eerste instantie niet meteen wat we met het persbericht aanmoesten, nu weten we dat er een heel verhaal schuil gaat achter de RE:CYCLE fiets. En niet alleen achter de fiets, ook achter het recycle programma van Nespresso. Dat verhaal zullen we binnenkort uitgebreid delen. Maar nu eerst een kopje koffie.