Het zal een van de eerste artikelen geweest zijn die we hebben geschreven op dit blog, het artikel over de natuurlijk koelkelder Groundfridge. Ontworpen door ontwerper Floris Schoonderbeek in zijn studio te Arnhem en tentoongesteld op de Salone del Mobile 2015 in Milaan. Toen ter tijd hadden geen mogelijkheden om naar Milaan af te reizen, dus moesten we het doen met persfoto’s.

Fast forward naar 2019 waar we de Groundfridge tegenkwamen in het Klokgebouw te Eindhoven tijdens de Dutch Design Week 2019. Tijd om zelf even te kijken, te voelen en foto’s te maken.

Upgrade

Nu kunnen we hier alles uit 2015 gaan herhalen, maar dankzij dit linkje hoeft dat niet. Een korte introductie kan wel, de Groundfridge is een bolvormig koelruimte, die wordt ingegraven in de grond waardoor de koelkast op temperatuur blijft door de isolerende werking.

Daarnaast, behalve dat we nu eigen foto’s hebben van de Groundfridge is er nog meer nieuws te melden, want de Groundfridge is door de jaren heen doorontwikkeld. Hierdoor zijn er een aantal noviteiten te melden over het vernieuwde exemplaar dat in het Klokgebouw stond.

Noviteiten

Aan het ontwerp zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo is de houten leuning vervangen door een roestvrijstalen versie met ingebouwde ventilatie.  Over ventilatie gesproken, dat vindt plaats via een tijd aangestuurde ventilator die in de nacht koude(re) lucht in de Groundfridge pompt. Vooral in de hete zomer is dat een extra geruststelling.

Verder blijft door de tot 10 centimeter dikke isolatielaag de Groundfridge koel van binnen. De deur van de Groundfridge is ook verbeterd ten opzichte van het model in Milaan doordat de deur lichter is geworden maar ondanks dat toch beter isoleert.