Het kunstwerk Surface Tension van Tom Biddulph (VK, 1991) en Barbara Ryan (VK, 1992) beeldt eigenlijk een redelijk bekend beeld uit, maar is toch op een subtiele manier weer een wake-up call.

Tom en Barbara hebben een gedeelte van de Amsterdamse Grachten omgetoverd tot een ondergelopen straat. Beelden van ondergelopen straten zijn geen nieuw beeld. In Nederland hebben we dit helaas mee mogen maken, maar ook in andere landen over de gehele wereld vindt dit wel eens plaats.

Maar gelukkig hebben de meeste mensen deze ellende waarbij je veel persoonlijke bezittingen kwijtraakt nog niet mee hoeven maken.

En ondanks dat we de beelden wel kennen van TV of Internet weten Tom en Barbara de bezoekers van Amsterdam Light Festival te raken met hun installatie Surface Tension.

En dat komt door het perspectief vanaf het water. Doordat je nu eens zelf door de ‘straat’ vaart beleef je de bedreiging anders. Normaliter is dit perspectief alleen voorbehouden aan de reddingswerkers en de mensen die gered worden. Hun huis, haard en persoonlijke spullen achterlatend.

Het tweede element is natuurlijk dat dit beeld niet ergens ver weg is, maar in het hartje van de hoofstad Amsterdam.

Deze twee factoren maken dat een ogenschijnlijk bekend beeld van TV dat dermate stilistisch en realistisch met dunne lichtbuizen is weergegeven in een ‘echte’ omgeving toch een diepe impact kan hebben.