Volgens kunstenaar Ben Zamora hoeft niet ons tegen te houden. Hoe groot de impact ook kan zijn van een bepaalde gebeurtenis, het hoeft ons niet tegen te houden. Met zijn kunstwerk Nothing holding us wil Ben Zamora de schok van een dergelijke gebeurtenis bevriezen waardoor er ruimte komt voor bezinning.

Volgens Ben krijgt iedereen in zijn of haar leven te maken met gebeurtenissen die een grote impact hebben op je leven. Zo’n gebeurtenis kan positief zijn zoals opwinding, verliefdheid of blijdschap. Maar soms kan het zich ook voordoen in de vorm van een pijnlijke schok, bijvoorbeeld bij het overlijden van een geliefde. Hoe dan ook, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

De kracht van een levens veranderende schok wordt uitgebeeld tijdens het Amsterdam Light Festival in het kunstwerk Nothing holding us, waarbij de lichtbuizen de bevriezing van tijd in de schok moeten weergeven.

Hierdoor ontstaat er ruimte voor bezinning over deze gebeurtenis. Daarnaast wil Ben Zamora met de vorm van een explosie van licht in het kunstwerk laten zien dat uit iets donkers ook iets positiefs kan komen.

Het gehele dossier rondom het klimaatdebat is een grote levens veranderende schok. Een moment van bevriezing en bezinning kan zeker bijdragen om ook naar de kansen en mogelijkheden te kijken.

Verder is voor ons de locatie van dit kunstwerk een bijzondere. Het bezoek aan het dak van de Hermitage in verband met de zonnepanelen die daar zijn gemonteerd, was een klein keerpunt met grote positieve gevolgen.