Het kunstwerk Neighborhood van Sergey Kim (UZ, 1986) bestaat uit waslijnen volgehangen met lichtgevend wasgoed dat op verschillende typische Amsterdamse woonboten is opgehangen.

Tijdens onze rondvaarttocht door de grachten begin december was het ons niet geheel opgevallen, maar dat kan vanwege het donker, de wind en de temperatuur gekomen zijn, maar de waslijn met kledingstukken moet denken aan een zomerse dag in Amsterdam.

Desalniettemin viel dit kunstwerk dermate positief op dat we het met jullie willen delen. Op de waslijnen zien we namelijk een grote, bonte verzamelingen van ondergoed, T-shirt, broeken en jurken. Nu is dat niet zo bijzonder ansich. Echter, zoals we lezen op de site van Amsterdam Light Festival:

zijn er enkele bijzondere kledingstukken te zien zoals een Turkse wijde broek, een traditionele Joodse jurk of een Marokkaanse djellaba. Samen vertegenwoordigen deze stukken de culturele en etnische mix van bewoners van de stad.

En daar komt de relevantie voor ons om de hoek kijken. Want hoewel we proberen zoveel mogelijk lokaal te doen en iedereen zijn steentje kan bijdragen, met soms grote impact, is een schone wereld een wereldwijd uitdaging dat culturele en etnische verschillen overstijgt. Sterker nog, de gezamenlijke uitdaging van een schone(re) wereld kan helpen om culturele verschillen te overstijgen en samen te werken.