Denk je aan melk en verspilling dan komen snel de woorden boterberg en melkplassen boven drijven. Maar van de koeienmelk die nodig is om boter te maken gaat helaas ook een hoop verloren. Zonde vond Tessa Silva-Dawson en daarom dat ze op zoek ging naar een toepassing voor deze verspilde melk.
Caseïne
Caseïne is een dierlijke eiwit dat in melk voorkomt. In het geval van koeienmelk is zelfs 80 procent van de proteïne caseïne.
Het toepassen van melk, of eigenlijk caseïne, als grondstof voor kunststof is eigenlijk niet nieuw. Reeds in 1889 ontdekte de Franse chemicus Jean-Jacques Trillat dat caseïne in een harde doorschijnende kunststof veranderd kon worden indien het werd behandeld met formaldehyde. Het resultaat, genaamd Galaliet, een van de oudste semi synthetische kunststoffen die we kennen.
20e eeuw
Nadat het Galaliet op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs aan het publiek werd geïntroduceerd nam de productie van het materiaal een vlucht door geheel Europa. Echter met de opkomst van andere kunststoffen raakte het gebruik van Galaliet in de tweede helft van de 20e eeuw in verval.
Innovatie
Dat betekende echter niet dat de verspilling van melk af nam. Nog steeds gaat er melk en daarmee kostbare grondstoffen verloren. Tessa Silva-Dawson ging op zoek naar een toepassing voor deze verspilling en vond die ook.
Na verscheidene processen uit de originele caseïne productie aangepast en opnieuw ontworpen te hebben is ze erin geslaagd om een procedé te ontwikkelen waarbij verse melk gebruikt kan worden. Dus melk die nog niet behandeld is maar direct van, of op, de zuivelboerderij verwerkt kan worden.
Niet alleen heeft ze het proces verbeterd, ook het eindresultaat is verbeterd. Daar waar het oude Galaliet een hard onoplosbare kunststof was is, is het nieuwe resultaat een plastic dat veelzijdig toegepast kan worden. Omdat het nieuwe plastic zich gedraagt als een soort thermoplastic kan je het machinaal of met de hand bewerken.
Servies
Om dit nieuwe materiaal, afkomstig uit het verbeterde procedé, onder de aandacht te brengen demonstreerde Tessa Silva-Dawson een geheel servies gemaakt van caseïne plastic op de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven.