De Deense ontwerper Jonas Edvard ging in het Terroir project samen met Nikolaj Steenfatt op zoek naar een nieuw duurzaam materiaal dat gebaseerd moest zijn op lokaal beschikbare grondstoffen. Met een Deense kustlijn van meer dan 8.000 kilometer kwam hij al snel uit op zeewier als grondstof. Meng dat met gerecycled papier en een nieuw materiaal is geboren.
Terroir
Volgens de ontwerper staat het begrip ‘Terroir’ voor de culturele en geologische relatie tussen producten en productielocatie, waarmee de lokale gebruiken worden benadrukt.
Het was dus vanuit deze benadering dat men op zoek ging naar lokale grondstoffen om toe te passen in nieuwe ontwerpen.
Zeewier
Een grondstof dat in overvloed voorhanden is bleek zeewier te zijn. Maar voordat het gebruikt kon worden moesten er toch nog een aantal bewerkingen plaats vinden. Zo moet het eerst gedroogd worden. Het gedroogde zeewier wordt dan vermalen en vervolgens gekookt. Hierdoor veranderd het materiaal in een soort lijm. Voeg er het papier aan toe en laat vervolgens in een vorm drogen om het gewenste eindresultaat te krijgen.
Sterk en licht
Dat is het eindresultaat. Het materiaal voelt zo zacht aan als kurk terwijl het een beperkt gewicht heeft vanwege het gebruik van papier.
De kleur van het materiaal verschilt aangezien dat bepaald wordt door het gebruikte zeewier. En dat komt elke keer weer net in een andere kleursamenstelling, variërend van donkerbruin tot lichtgroen.
Update
We kwamen een ruwe, onafgewerkte, stoel gemaakt met dit nieuwe materiaal tegen op de Hannover Messe 2015.
Per ongeluk bleken we twee stoel projecten door elkaar gehaald te hebben waardoor de foto’s van het Well Proven Chair project bij dit bericht zijn geplaatst.