Met het kunstwerk Butterfly Effect bestaande uit zeven reusachtige vlinders die drijven op het water wil Masamichi Shimada laten zien dat zelfs kleine onderdelen van een groot complex systeem een enorme kracht kunnen bezitten en daardoor een grote impact kunnen hebben.

Dit alles geïnspireerd, en misschien ook wel gebaseerd, op de lezing van de meteoroloog Lorenz met de titel, ‘’Predictability, does the Flap of a Butterfly’s Wings in Brazil Set off a Tornado in Texas?’’. Deze lezing ging volgens de site van Amsterdam Light Festival over dat het:

Lorenz’ vlindereffect is natuurlijk een metafoor maar het laat zien dat het dagelijks leven, het weer of de beursgang een zekere mate van onvoorspelbaarheid bezit en chaos of crisissituatie onverwacht in gang kan worden gezet.

Met het werk benadrukt de kunstenaar dat problemen of uitdagingen nog zo groot kunnen lijken maar dat een schijnbaar kleine actie van één persoon een wereld van verschil kan maken.

Op een subtiele wijze betrekt Masamichi Shimada ook de bezoeker bij het kunstwerk, en demonstreert misschien wel indirect hoe de bezoeker een, positieve, impact kan hebben. De vleugels van de vlinders lichten blauw op wanneer een boeggolf van een voorbij varende boot, zoals onze elektrische boot, de vlinders raken. Dus door langs te varen heeft de bezoeker al invloed op het kunstwerk.

Dat het kunstwerk relevant is heden ten dagen wordt misschien wel bewezen door recente ontwikkelingen zoals de opkomst van Greta Thunberg. Misschien is Lorenz’ vlindereffect toch niet zo metaforisch.