Dat je van gerecycled plastic nieuwe producten kan maken is tegenwoordig alom bekend. Maar toch weten de studenten van het Institut für Industrial Design van de Hochschule Magdeburg-Stendal ons te blij te verrassen met hun benadering om plastic opgevist uit de rivier de Elbe te hergebruiken in alledaagse gebruiksartikelen.

 

 

Plastic Ocean, zoals het studentenproject heet, is een project waarbij de studenten onder begeleiding en in samenwerking met het onder andere het Fablab te Magdeburg proberen een business-plan op te stellen waarbij plastic zwerfafval opgevist uit de rivier de Elbe wordt hergebruikt in consumenten artikelen.

Het plastic wordt nadat het opgevist is schoon gemaakt en gesorteerd. Nadat het is fijngemalen, en er ook tussen de 20-30% nieuw materiaal wordt bijgemengd, wordt het verwarmd en geperst in de gewenste vorm, zoals een hak van een damesschoen. Andere voorbeelden die ze hebben gerealiseerd zijn brillen, slippers, barkrukken en lampenkappen.

Niet alleen wordt met dit businessplan een grondstof hergebruikt, door het opvissen van dit plastic zwerfafval uit de rivier wordt ook de flora en fauna ontzien.