De opbouw van dit artikel is een beetje bijzonder, net even anders dan normaliter. De reden hiervoor is dat in dit artikel een product, of moeten we eigenlijk zeggen een dienst,  wordt voorgesteld door mede te delen dat we er afscheid van hebben genomen.

Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het totaal niet. Het is dat we midden november helaas afscheid hebben moeten nemen van een zeer trouwe reis kompaan, onze W.R.YUMA bril. Nu zul je je vast afvragen waarom dat bijzonder is, afscheid nemen van een bril. Dat is toch gewoon een gebruiksvoorwerp? Niet helemaal in het geval van de W.R.YUMA bril. En waarom dat is lees je in ons verslag van de bijna twee jaar die we samen hebben doorgebracht.

Rebelse Belgen

Het moet in de begindagen, ergens rond september 2016, van onze avonturen op Instagram zijn geweest zijn dat we in bekend raakten met een enthousiast rebels duo uit België dat het wilde idee had om 3D geprinte brillen te gaan maken. Nu is dat ansich misschien niet heel bijzonder, maar zij wilde de brillen gaan maken van hergebruikt plastic afkomstig van oude auto dashboard, koelkasten en PET flessen. Ofwel, van ‘afval’, of grondstoffen in ruste,  weer iets nieuws maken. Maar daar hield de ambitie niet op. Nee, de brillen zelf moesten ook weer hergebruikt kunnen worden. Een volledige ‘closed loop’ realiseren zoals ze het zelf noem(d)en.

Nu zijn wij altijd enthousiast over starters die graag een impact willen maken. Mensen die nieuwe dingen ondernemer, anders kijken naar de wereld en dan er ook daadwerkelijk naar handelen.

Dus wij op de Volg knop drukken op Instagram zodat we op de hoogte bleven van de ontwikkelingen.

(W.R.)YUMA vs  PUMA

Dat je als beginnende ondernemers met een nieuwe idee obstakels tegen gaat komen mag geen verrassing zijn. Maar het eerst grote obstakel voor W.R.YUMA kwam misschien wel uit een hoek die niet iedereen zo snel zou verwachten. De geplande naam YUMA viel niet helemaal in goede aarde bij de juristen van het kledingmerk PUMA.

Dus YUMA werd W.R.YUMA en daarmee was het probleem opgelost.

De bril zelf, het ontwerp en de productie ervan

Toen kwam het gedeelte waar van te voren al duidelijk was dat het een uitdaging zou worden, het technische gedeelte. Het ontwerp van de bril zelf en natuurlijk het daadwerkelijke 3D printproces.

Volgens W.R.YUMA hadden ze bijna 1.500 prints nodig voordat ze het ontwerp en productieproces voltooid en volledig onder controle hadden. Gelukkig zonder verlies van grondstoffen. Het is maar goed dat ze dit onder controle kregen want zoals W.R.YUMA antwoordde op vragen van Cleantechblog:

“Klanten kunnen hun bestaande W.R.YUMA zonnebril omwisselen voor een nieuwe waarbij ze dan korting krijgen op de aankoop van de nieuwe bril (hoe langer er gewacht wordt met de omwisseling; hoe groter de korting). Het oude montuur zal dan terug versnipperd worden en omgesmolten worden tot 3D print filament.  “

W.R.YUMA

ABS plastic

De eerste series brillen die via de Kickstarter campagne besteld konden worden zouden gemaakt worden uit ABS plastic. Dit plastic was afkomstig van oude auto dashboards die Sebastiaan en Kiki zelf bij de autosloperij hadden opgehaald en schoongemaakt. De verwerking naar 3D filament gebeurde bij de partner Better Future Factory in Rotterdam.

De brillen werden verder voorzien van glazen uit Italië die je ogen beschermen door de 100% UV protectie

Verpakking

Een ieder die met C02 reductie bezig is in de wereld van mobiliteit kent de uitdagingen rondom de ‘last mile delivery’. In gewoon Nederlands, de vele bestelbusjes met brandstofmotoren die tegenwoordig op en neer door de straten rijden vanwege de vele online aankopen.

Een probleem dat Sebastiaan en Kiki ook was opgemerkt. Vandaar dat ze besloten om de verpakking van de bril en toebehoren dermate te ontwerpen dat deze gewoon door de brievenbus kan. Waardoor onze bril dus bezorgd werd door de postbode op de fiets. Verder zorgt W.R.YUMA er voor dat de CO2 tijdens het verzenden gecompenseerd wordt.

De brillenkoker is gemaakt van kurk uit Portugal en dankzij het slimme ontwerp kan je de koker makkelijk opvouwen en opbergen. Het schoonmaakdoekje dat wordt meegeleverd is gemaakt van 100% gerecycleerd PET plastic. Je merkt het, overal is aan gedacht.

Kickstarter

Nu werden wij van de inspanningen van W.R.YUMA en het product dermate enthousiast dat we vonden dat we ook maar in de markt waren voor een mooie zonnebril. Zeker als die tijdens de Kickstart campagne nog gepersonaliseerd ook kon worden. Dus eind 2017 werd een 3D bril besteld via de Kickstart actie.

Maart 2018

Daar was ie dan, in de brievenbus. Onze unieke 3D geprinte zonnebril! En wat zag het er goed uit. Wat opviel was het gewicht, de bril voelde licht aan. Leuk detail is dat je het reliëf dat ontstaat door het printproces kan zien, dat maakt het toch uniek. Voelen die je het echter niet aangezien het netjes is vlak geschuurd.

Standaard overal mee op reis

Vanaf het moment van ontvangst was de bril standaard aanwezig in de fotorugzak. Overal waar we heen gingen, ging de bril mee. Echter niet in de brillenkoker. Hoewel een prachtig ontwerp was de driehoekvorm niet handig in de rugzak. Ruimte is altijd schaars in de rugzak aangezien we nemen altijd te veel willen meenemen.

Dus de afgelopen anderhalf jaar is de bril mee geweest in de tas op reis naar heel diverse plaatsen, Van Akkrum tot aan New York en van Leeuwarden naar Monaco.

Scheurtjes

Het lot dat de bril ten deel viel was dat het letterlijk bijna altijd het sluitstuk was dat in de rugzak ging. Het kwam dus regelmatig voor dat de bril een beetje klem, of moeten we zeggen opgepropt, kwam te zitten in de rugzak. Dit leidde er toe dat op een gegeven moment de gebogen uiteinden van de pootjes afbraken. Maar geen probleem, met een stukje tape kon dat weer gemaakt worden. Reparatie is immers de eerste ‘R’ in het circulaire model.

Het was echter in Boedapest dat Kiki op een foto zag dat er een scheurtje in het frame was ontstaan. Op zich niet erg, de bril functioneerde nog. Dus de rest van de zomer van 2019 hebben we de bril nog gebruikt.

Totdat er opeens bij het openen van de rugzak een brilglas los in de rugzak lag. De bril was nu overleden.

De kring wordt gesloten

Ja, en nu? Contact opgenomen met W.R.YUMA en zoals het de bedoeling was, de bril kon uit het oogpunt van ‘closed loop’ terug naar Antwerpen gestuurd worden zodat de materialen hergebruikt kunnen gaan worden voor een nieuwe bril.

Uiteindelijk hebben we in November 2019 afscheid genomen van onze unieke bril.

Hoe het verhaal verder gaat, daar komen we binnenkort op terug.