Voor al weer de vierde keer op rij werd op 4 april 2017 het jaarlijkse Cleantech Tomorrow Congres georganiseerd. Aangezien de organisatie in handen is van de Cleantech Regio Stedendriehoek vond het ook deze keer weer plaats in een van de deelnemende gemeenten. Gastheer/vrouw dit jaar was Brummen/Eerbeek, Papierdorp van de regio. Tussen de 780 toegangspassen zat er ook eentje met onze naam erop, dus wij waren erbij.  En hoe wij de dag beleefd hebben lees je hieronder.

De ontbijtsessies hebben we dit jaar even aan ons voorbij laten gaan. Dus konden we ons op alle gemak rond tien uur melden bij de sporthal van het dorp. De sporthal was voor deze gelegenheid volledig omgebouwd tot een heus congrescentrum, aangekleed met een ontvangstruimte opgetrokken uit karton. Van de muren tot aan de lampen! Het centrale thema werd door de organisatie tot in de kleinste puntjes doorgetrokken.

Geen vlekkeloos begin

Na te zijn aangemeld natuurlijk de camera gepakt om deze dag voor eeuwig vast te leggen op beeld. Maar dan helpt een ‘error’ melding met betrekking tot de geheugenkaart niet echt. Probleempje dus. Nu is er altijd wel een back-up workaround, dus het werd niet onmogelijk om foto’s te maken, maar soepel ging het niet. Uiteindelijk toch nog wat foto’s van de buitenkant kunnen maken voordat het congres begon.

Enfin, net op tijd binnen in de zaal om de start van het plenaire gedeelte te aanschouwen. Presentatrice voor de dag was Talitha Muusse. Een duurzaam onderneemster uit Rotterdam, die vond dat de regio goed bezig was met Cleantech. Dat compliment kon de regio alvast in ontvangst nemen.

We zijn begonnen!

Na het openingsritueel met burgemeester van Hedel kwam de eerste spreker, Hans de Boer van VNO-NCW.  Is Nederland volgens Mark Rutte een gaaf land, volgens Hans de Boer is het een super geweldig land. En om dat te onderstrepen werd de ene na de andere toppositie van Nederland in de vele ranglijstjes opgevoerd. De ene nog beter dan de andere.

De regio vinden hij en zijn vrouw geweldig. Je kunt er namelijk prachtig overnachten. En dat de regio met betrekking tot schone techniek al lang deed wat de rest van Nederland nu doet was een leuke bijkomstigheid.

“Jullie doen hier al langer waar Nederland het nu over heeft.”

Mocht de regio nog meer leuke dingen op het gebied van schone techniek willen doen dan heeft VNO-NCW een pot met geld, genaamd Next Level, voor de ondernemers beschikbaar.

Veel vertrouwen heeft Hans de Boer in jonge ondernemers, want Nederland heeft “veel briljante jonge lui die dit land heel ver gaan brengen”.

Ondertussen was het “Error” probleempje nog steeds niet opgelost. Hoewel er geen WiFi beschikbaar was verrichtte de 4G zendmast naast de sporthal wonderen, zodat gelukkig de benodigde software van het ‘interwebs’ gedownload kon worden.

Hans de Boer werd voorzichtig door Talitha gewezen op zijn tijdsoverschrijding.  Het was tijd geworden voor de tweede spreker. Nou ja, spreker. Het was een video van een vooraf opgenomen interview met Marjan van Loon van Shell Nederland. Kort samengevat was de boodschap dat gas de schoonste fossiele brandstof is, onmisbaar is in de energietransitie en dat de overheid maar met wet- en regelgeving moet komen om Shell in beweging te krijgen.

Cleantech Battle Pitches

Volgens ons is er een ongeschreven internationale regel dat elk Cleantech (gerelateerd) congres iets van een pitch/battle/challenge/competition in het programma moet hebben. Zo ook het Cleantech Tomorrow Congres. Ondanks dat de pitches via video werden gepresenteerd stonden er dit keer ook levende personen op het podium. Inderdaad, die briljante jonge lui waar Hans de Boer al naar refereerde. Hoewel zij Nederland en de regio ver gaan brengen gaven de pitches het publiek inzicht in de eerste stap van die reis.

De videopresentaties van de vijf finalisten van de Cleantech Battle hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Wat opviel in de pitches en de vraaggesprekken die op het podium werden gehouden door Filemon Wesselink, was de passie en bevlogenheid van de jonge lui met betrekking tot techniek en een schonere wereld. De impact, maar vooral relevantie, van deze jongeren zijn wat ons betreft groter dan Jan Terlouw en zijn touwtje.

Na al de positieve energie van de pitches kwam een vraaggesprek met Dirk Schut en Gedeputeerde Bieze. Dirk Schut is ondernemer in de lokale papierindustrie en hij onderstreepte het circulaire karakter van de papier- en verpakkingsindustrie. Opvallend was de mededeling dat er steeds meer biomassa nodig is in die industrie vanwege terugloop van oud ingezameld papier. Verder zou de industrie het waarderen als mensen minder plastic tussen het oud-papier zouden gooien.

Lunch

Na dit alles was het tijd voor pauze en lunch! En er was goed nieuws. Op de plaats waar de gehele ochtend ‘Error’ had gestaan stond nu ‘3,7k’. De geheugenkaart was weer ‘back in business’.  Meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de unieke ‘Plant Your Pencil’ van Sprout op de foto te zetten. Want dit unieke potlood moest natuurlijk via de sociale kanalen gedeeld worden.

Tijdens de lunchperiode werden de gasten verdeeld over de verschillende themasessies. Onze sessie bracht ons naar de idyllische Korenmolen in Eerbeek. De eigenaar gaf daar een zeer gepassioneerde presentatie over de geschiedenis en werking van de door water aangedreven Korenmolen. Daar is zo veel over te vertellen dat het een apart verslag verdient wat we binnenkort zullen publiceren.

Cleantech in een hogere versnelling met het Nuon Solar team.

De middag begon met een presentatie van het Nuon Solar Team. Onderwerp was de werkwijze die er voor gezorgd heeft dat zij vorig jaar in Australië een geweldig resultaat hebben behaald. In een prachtig uitgebalanceerde wisselwerking tussen de twee presentatoren werd teruggekeken op het succes van verleden jaar en een blik gegund in de huidige werkzaamheden voor toekomstig succes.

Een succesfactor voor het resultaat in Australië was time-management. Elke seconde werd volledig benut. En dat het Nuon Solar Team dat tot in perfectie beheerst werd bewezen door als eerste presentatie van de dag binnen de gestelde tijd te blijven.

Innovatie en ondernemerschap

Na de cleantech impuls van het Nuon Solar Team nam Alexander Klöpping het publiek mee in een presentatie over vernieuwing en innovatie in de ‘tech’ industrie. Aan de hand van onder andere filmpjes uit De Wereld Draait Door leerden wij dat personalisatie en ergernis succesfactoren zijn voor vernieuwend ondernemerschap. Een beetje persoonlijke frustratie hoeft dus helemaal niet zo slecht te zijn.

Tijdens het verhaal van Klöpping kwamen via de sociale kanalen een hoop positieve reacties binnen over de Plant Your Pencil. Daar waar sommige bezoekers ze achteloos in de zaal lieten slingeren was men op het internet enthousiast. Dus werd voorgenomen om na afloop een circulaire zoektocht door de zaal te maken in de hoop om een paar extra exemplaren te vinden.

Na Klöpping kwam het laatste gedeelte met wederom een Gedeputeerde van de provincie Gelderland, namelijk Bea Schouten. Zij werd bijgestaan door programma directeur van Cleantech Regio Development (CTRD), Luc Pennings. Samengevat was de boodschap, de burgers in de Stedendriehoek doen het hartstikke geweldig en er zijn heel veel initiatieven van ondernemers die door middel van ‘vliegwielen’ vanuit CTRD worden ondersteund.

Feestelijke afsluiting

Om feestelijk en met een hoogtepunt het congres af te sluiten bleef Luc Pennings nog even op het podium staan om de publiekswinnaar van de Cleantech Battle bekend te maken. Met meer dan 600 stemmen vanuit de groep van 780 bezoekers was het een breed gedragen winnaar. De winnaar van de publieksprijs werd Aventus student Pim Duterloo met zijn oplossing om in, energie-intensieve, industriële persluchtsystemen lekkages op te sporen en te verhelpen. Met zijn oplossing wordt niet alleen veel energie bespaard, maar ook veel geld voor de ondernemer.

Naast de publieksprijs was er ook een prijs van een professionele jury en de uitslag daarvan werd bekend gemaakt door Jan Emmerzaal. De winnaar van die prijs was: Pim Duterloo. Inderdaad, twee uit twee! Chapeau! Uit deze uitslag trekken wij ook voorzichtig de conclusie dat het publiek van Cleantech Tomorrow grotendeels bestond uit professionals, of in ieder geval mensen die een goede kijken hebben op innovatie in de Cleantech sector.

Na dit alles was het tijd voor een drankje, maar niet nadat we eerst nog even een ‘hamster’-tochtje hadden gemaakt door de zaal naar duurzame potloden.

Al met al een geslaagde dag, op naar de jubileum editie die gehouden zal worden in Epe en Voorst op 10 april 2018. Save the date!