De aanleg van de ‘cleantech’ infrastructuur die nodig is voor een schonere toekomst leidt altijd wel tot goed debat tussen voor- en tegenstanders. En dat is best te begrijpen wanneer het gaat om de aanleg van megadammen voor waterkrachtcentrales of windmolen- en zonneparken. Maar er is ook kleiner leed, zoals de laadpalen voor elektrische auto’s. Voor de elektrische rijder een noodzaak, voor de ander een schandelijk aantasting van het straatbeeld. Daarom dat dat we hieronder eens vijf opmerkelijke laadoplossingen uitlichten die de tegenstand wat kunnen verminderen.

Mennekes laadpalen met design printje

Goed, het blijft een groot apparaat maar de vrolijke designs maken het wat ons betreft een artistieke toevoeging aan het straatbeeld. Deze twee ontwerpen kwamen we tegen op de Hannover Messe 2015.

Streetplug

De Streetplug is een Nederlands ontwerp en product. Verstop de aansluiting voor de laadkabel gewoon onder de grond zodat niemand de kabel ziet. Je opent de klep via een ‘app’ waarna je zonder zorgen je auto kan laden. Dit demo model stond lekker in de zon tijdens de Innovatie-Expo 2016 in Amsterdam.

Streetplug
Streetplug

BMW Lantaarnlaadpaal

BMW is niet de enige die deze oplossing heeft bedacht. Want, waarom niet gebruik maken van bestaande infrastructuur zoals lantaarnpalen? Het voordeel van deze oplossing is dat je auto er ook nog eens netjes verlicht bij staat. Deze BMW i3 werd opgeladen bij BMW Welt in München.

Fillie

‘Dutch Design’ ten top. Winnaar van de Red Dot Award ‘Product Design’ 2016. Niet zo opmerkelijk als je bedenkt dat deze laadpaal is ontworpen met het uitgangspunt om een sieraad voor het huis te zijn. En een sieraad is het zeker geworden. Een Red Dot Award winnaar verdient natuurlijk op het juiste podium, daarom dat we dit exemplaar tegenkwamen in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week 2016.

Meypar parkeermeter met laadfunctie

Misschien niet de mooiste laadpaal maar het idee dat het er geld geïnd kan worden zal bij sommige tegenstanders misschien toch de pijn aan de ogen verminderen. Een leuke oplossing waarin verschillende functies samenkomen. Echter hopen we niet dat mensen die een parkeerkaartje gaan kopen struikelen over de laadkabel en op je auto vallen. Dit exemplaar stond in een hoekje verscholen tijdens de Intersolar beurs van 2015.