Het houdt maar niet op met primeurs voor ons dit jaar. Deze keer hadden we het genoegen om voor het eerst Upstream Festival bij te wonen. Voor ons de eerste keer voor Upstream Festival was het al de vijfde editie. Door enkele privé-uitdagingen moest we eerder vertrekken dan gepland maar dat weerhield ons er niet van de pitches van de energie- en circulaire startups bij te wonen.

Entree van Upstream Festival

Pitches van energie startups op Upstream Festival

Avoxt heeft een revolutionaire elektrolyser ontwikkeld waarin geen membraan wordt gebruikt. Hierdoor zijn de operationele kosten, voornamelijk op het gebied van onderhoud aanzienlijk lager. Wanneer de elektrolyser van Avoxt wordt gebruikt voor de productie van groene waterstof wordt de prijs per kilogram concurrerender met grijze waterstof.

FLASC heeft een hydropneumatisch energieopslagsysteem ontwikkeld om elektriciteit van offshore windparken op zee onder water op te slaan. Dit doen ze door met een vloeistof lucht in een pijp onder druk te zetten. De reden om het onderwater te doen is om de warmte die vrijkomt bij het proces af te voeren. FLASC wil uiteindelijke concurreren met elektriciteitsopslag met Li-ion batterijen op land.

iON-Energy heeft een apparaat ontwikkeld genaamd Energy Box, een plug-in apparaat voor huishoudelijk gebruik dat elektriciteit opwekt uit de atmosfeer van de aarde. Kortom, het is in staat elektriciteit uit de lucht te halen. Helaas gingen ze ondanks vragen van de jury en het publiek niet dieper in op de gepatenteerde technologie. Daags na Upstream Festival zal iON Energy beginnen met het certificeringsproces.

Tree Composites ontwerpt en produceert composietoplossingen voor offshore uitdagingen. Hun nieuwste ontwerp is een zogenaamde TC-verbinding voor de basisstructuur van offshore windturbines dat de traditionele lasverbindingen van de stalen buizen moet vervangen. Het geheim van hun oplossing ligt vooral in de composiet, hoewel ze daar ook niet veel over wilden prijsgeven. Grootste uitdaging ligt op dit moment vooral op het vlak van business development. Essentieel hierin is certificering, de offshore industrie schijnt nogal risicomijdend en conservatief te zijn.

Deepdive stage tijdens Upstream Festival

Deepdive stage

Na de pitches van de energie startups bezocht ik het deepdive podium waar ondernemer en durfkapitalist Radu Georgescu een presentatie hield over hoe je een startup kunt ontwikkelen tot een succesvol bedrijf. Een deel van zijn advies was om jezelf als ondernemer te omringen met mensen die je eerlijk houden, ervoor te zorgen dat je zakelijke vaardigheden in je team hebt en weet wat je bedrijfsmodel is aangezien de meeste startups niet weten wat hun verdienmodel is. Na de lunch schoof ik weer aan op het startup podium, dit keer voor de pitches van de circulaire startups

Circulaire startups

Back to Battery heeft een flexibele technologie ontwikkeld die een hele scala aan verschillende Li-ion accu’s kan verwerken met een wisselende mix aan chemische materialen. Ze richten zich op de kleinere Li-ion-batterijen, die moeilijker te recyclen dan de grote EV batterijen, en winnen de grondstoffen terug uit deze batterijen. Back to Battery krijg betaald voor het ontvangst van de batterijen wat dus een inkomstenbron aan de voorkant oplevert. Daarnaast ontvange ze ook inkomsten voor de grondstoffen die ze verkopen voor de productie van nieuwe batterijen.

Coasttruction heeft een mobiele 3D-printer ontworpen om kunstmatige koraalstructuren te printen met als doel om koraal en kustlijnen te herstellen. Het unieke aan hun 3D printer is dat het geen chemicaliën gebruikt maar water.

Kumasi maakt frisdrankjes van cacaovruchtensap. Dat is nu nog een afvalproduct uit de cacaoteelt. Door het sap te mengen met andere smaakjes wordt een restafval product ineens een dorstlessende heerlijkheid. Een groot voordeel van dit concept is dat de cacaoboeren een extra inkomstenbron hebben. En daarmee maakt Kumasi een grote impact op het leven van veel gezinnen.

Nature’s Principles heeft een platformtechnologie ontwikkeld gebaseerd op fermentatie door bacteriën die kan worden toegepast in melkzuurproductiesystemen. Hun technologie maakt gebruik van verschillende bacteriën voor het fermentatieproces en hun kennis is om de omstandigheden van het fermentatieproces volledig te beheersen.

Belangrijkste inzichten van Upstream Festival

Na alle pitches en enkele interessante gesprekken met mensen die je tegenkomt op een startup evenenement zoals Upstream Festival zijn dit onze belangrijkste inzichten.

Certificering is uiterst belangrijk maar wordt bij opschaling vaak over het hoofd gezien. Risicomijdende markten en industrieën hebben in de loop van de tijd geleid tot veel regels en voorschriften die certificering vereisen. Deze vormen vaak een barrière voor de markttoetreding van nieuwe innovaties van startups.

Andere veel voorkomende uitdagingen waarmee startups worden geconfronteerd, zijn de toegang tot financiering, het lanceren van klanten en een ondersteunend netwerk. Dit laatste kan nuttig zijn bij het bieden van ondernemersondersteuning, aangezien dat nog steeds vaak een uitdaging is voor startups, waardoor technologie een duurzaam bedrijfsmodel wordt.

De startup scene in Nederland bloeit en dat is fantastisch om te zien op een festival als Upstream Zoals aan het begin van dit bericht vermeld, moest ik eerder vertrekken dan gepland, waardoor ik aan het eind van de dag de netwerksessie miste. Maar dat is een goed excuus om volgend jaar weer terug te komen want het was een geweldig en inspirerend startup festival.