We hadden de Plant Your Pencil al genoemd in het verslag van het Cleantech Tomorrow Congres. Schrijven over dergelijke bijzondere dingetjes is natuurlijk wat we hier op cleantechblog graag doen. Maar soms moeten de handen ook uit de mouwen. De Plant Your Pencil was een goede reden om dat eens te gaan doen. Dus weg achter het toetsenbord en de tuin in, de groene vingers laten werken.

Plant Your Pencil

Laten we eerste even het concept behandelen voordat we onze groene werkzaamheden behandelen.  De ‘Plant Your Pencil’ is ontworpen door drie studenten van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Bosten (USA). De opdracht die zij meekregen was om eens na te denken over  kantoorbenodigdheden van de toekomst. De uitwerking daarvan resulteerde in een potlood die gemaakt is van duurzaam hout waar aan het uiteinde van de potlood een capsule is bevestigd. Deze capsule is gevuld met zaadjes van kruiden en/of plantjes en is gemaakt van een oplosbaar materiaal. Wanneer de potlood helemaal is opgeschreven kan je het stompje samen met de capsule planten in wat aarde en zal er na verloop van tijd een plantje opgroeien.

Dat is de theorie, wij besloten eens om het in praktijk te brengen. We hadden niet het geduld, nog de motivatie, om eerst het potlood op te schrijven. Daarom hebben we maar het gehele potlood geplant.

Plant Your Pencil

Read the F***ing Manual

Inderdaad, altijd eerst even de handleiding lezen. Gelukkig komt dat met plaatjes zodat het ook zonder beheersing van de Engelse taal te begrijpen is. De instructies zijn zo simpel dat ook zonder enige aanleg voor tuinieren het mogelijk moet zijn de beschreven handelingen succesvol te voltooien.

Stap 1: Write with your pencil

Hoewel we geen geduld hadden om het potlood op te schrijven hebben we natuurlijk wel even getest of het potlood doet wat het beloofd, namelijk schrijven. Wat ons betreft is de Plant Your Pencil met vlag en wimpel geslaagd voor deze test. Hieronder het resultaat van onze schrijftest zodat je zelf kan oordelen.

Stap 2:  Plant it – Add sunlight & Water

Deze stap bestaat eigenlijk uit meerdere tussenstappen. Geen zorgen, we zullen ze hieronder één voor één beschrijven.

Tussenstap 2.1 bestaat uit het zoeken en vinden van een potje, of bakje, waarin je de potlood wilt planten. Wij vonden een oud exemplaartje met een leuk motiefje, die we volgens de doctrine van de circulaire economie weer in gebruik gaan nemen.  

Tussenstap 2.2 is de meest fysiek zware stap en bestaat uit het zoeken naar (pot)grond waarin de zaadjes de komende tijd gaan vertoeven. Is de potgrond gevonden dan dient een juiste hoeveelheid naar het potje, die je in tussenstap 2.1 hebt gevonden, overgeheveld te worden. Heb je net als ons geen zin in vuile handen dan is het raadzaam om, net als ons, een schepje te gebruiken om de potgrond in het potje te krijgen.

Tussenstap 2.3 is de meest gemakkelijke, steek de potlood in de grond. Hierbij moet even opgelet worden dat de capsule voldoende ver in de grond verdwijnt. De punt moet dus naar boven wijzen.

Tussenstap 2.4 zorgt opnieuw voor een kleine zoektocht. Dit keer naar water. Er zijn zoveel manieren om dat voor elkaar te krijgen dat je hierbij maar een beroep moet doen op je eigen inventiviteit. Wij gebruikten onderstaand kek gietertje

Tussenstap 2.5 is de laatste fysieke handeling die je moet verrichten, zet je creatie op een plek waar zonlicht het potje kan bereiken.

Stap 3: Fresh plants will sprout

Voor deze stap moeten we toch wat geduld opbrengen. Maar geen zorgen we houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen van de salie