Prijsuitreikingen, ze komen in vele vormen en maten. Soms als blijk van waardering, soms na een felle competitiestrijd, een jarenlange inzet en toewijding of om relatie tussen ‘vriendjes’ te onderstrepen (Hoi Cleantechregio) Wij kunnen vooral de prijsuitreikingen waarderen die plaats vinden na afloop van een eerlijke strijd of toewijding. Dus toen ons op de InterSolar beurs werd ingefluisterd dat we toch even bij de uitreiking van de jaarlijkse SalvamoserPreis moesten kijken, was onze interesse gewekt.

Georg Salvamoser, waarvan moet ik die kennen?

Buiten Duitsland is Georg Salvamoser misschien een onbekende naam, maar in Duitsland is Georg Salvamoser wat bekender. En dat is voornamelijk omdat Georg in 1991 een handelsonderneming in zonnepanelen begon. Echter was het de oprichting van de eerste zonnepanelenfabriek van Duitsland , Solar-Fabrik AG, in 1996 waarmee Georg Salvamoser doorbrak bij het grote publiek. Voor zijn visie, en vooral ook daden, kreeg hij in 1998 de Duitse Milieuprijs. Naderhand is hij ook nog voorzitter geweest van het Duitse “Bundesverbandes Solarwirtschaft”.

Helaas is Georg in 2009 heen gegaan. Echter om zijn inspiratie onder ons te houden is niet lang daarna de Georg Salvamoser Stichting in het leven geroepen. En die stichting reikt dus ook jaarlijks enkele prijzen uit aan organisaties, mensen, bedrijven die zich opmerkelijk hebben ingespannen in de wereld van zonne-energie.

Stand van Deutsches Institut für Normung op Hannover Messe
Stand van Deutsches Institut für Normung op Hannover Messe

DIN Norm

Een uitspraak die we ooit eens hebben opgevangen en altijd is blijven hangen is: “zonder budget bestaat je project niet’. Daar kan je een Duitse variant op maken, namelijk: “zonder DIN-norm bestaat je product niet”. Vrij naar de tekst op Wikipedia staat DIN voor het Deutsches Institut für Normung en is het de Duitse nationale normeringsinstantie en vaardigt het in Duitsland geldige normen uit, al dan niet gebaseerd op Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO)- en/of Europese Norm (EN)-normen.

Wie een beetje bekend is met de Duitse mentaliteit weet dat regeltjes en normen heel erg belangrijk zijn, immers “Ordnung muß sein”. Twijfelen aan normen is niet een gebruikelijke bezigheid van de Duitser, zeker niet als ze zijn verordonneert door een instituut met aanzien als het Deutsches Institut für Normung.

PV Plug

Maar blijkbaar zijn er ook Duitsers die denken, het doel heiligt soms de middelen. En in dit geval was het doel om zoveel mensen toegang te geven tot de mogelijkheid om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Want door de DIN normering was een een bepaalde categorie zonnepanelen uitgesloten voor montage. Het betrof kleine panelen die met een standaard huis-tuin-en-keuken stekker, de “Schucko”, direct in het stopcontact kon worden ingeplugd.

 Plugin zonnepaneel van Kioto Solar op InterSolar 2017
Plugin zonnepaneel van Kioto Solar op InterSolar 2017

Een groep enthousiastelingen besloot om gezamenlijk op te trekken en onder de projectnaam PV Plug het Deutsches Institut für Normung te overtuigen de DIN norm aan te passen zodat ook deze zonnepanelen toegepast konden gaan worden in Duitsland. En je raadt het al, het is het team van PV Plug in inderdaad gelukt om de DIN norm veranderd te krijgen.

Dat dit een bijzondere presentatie is was ook de jury van de SalvamoserPreis niet ontgaan. Dus zo geschiedde dat tijdens de prijsuitrekkingsceremonie op de InterSolar beurs 2018 de groep doorzetters in het zonnetje werd gezet en naast de hoofdprijs ook 10.000 euro mocht ontvangen.

Hieronder kan je de prijsuitreiking rustig terugkijken. Mocht je het gehele juryrapport willen lezen, dat kan hier