Het gebruik van hout als bouwmateriaal in windmolens is geen noviteit. Sterker nog, er zijn houten windmolens die zo oud en uniek zijn dat ze tot de UNESCO werelderfgoed lijst behoren.  En ondanks dat het oermodel van de huidige windturbine om elektriciteit mee op te wekken pas in het midden van de jaren ’50 van de 20e eeuw werd gebouwd mag dat principe ook niet meer als nieuw worden beschouwd. Dat de combinatie van hout en een windturbine wel nieuw is zagen we op de Hannover Messe 2015. Daar stond een miniatuur versie van de TimberTower TT100, een windturbine opgebouwd uit hout.

 

TT 100 Hannover-Marienwerder
TT 100
Hannover-Marienwerder

TimberTower

Het idee van een houten windtoren is in 2002 ontstaan in het ingenieursbureau van Gregor Prass. Jarenlang liep hij te tobben over hoe je een dergelijke toren moest bouwen. Steeds liep hij vast op de stevigheid van de verbindingen. Het eureka moment kwam in de herfst van 2006 met de ingeving om de toren op te bouwen uit een skelet en die te bedekken met houten panelen.

In maart 2008 werd TIMBERTOWER GmbH opgericht door Gregor Prass en Holger Giebel met als doel om de windtoren te bouwen en in het najaar was de initiële financiering al rond. Eind 2009 kwam de TUV certificering voor de bouw van een 100 meter hoge houten constructie met bovenop een 1,5 MW Vensys 77 turbine. Voordat er een prototype gebouwd kon worden werd er in 2010 eerst op het terrein van Holzbau Cordes een testmodel gebouwd om ervaring op te doen met het bouwproces.

Financiering voor het prototype werd gevonden toen in 2011 Impulsus Clean Technologies GmbH een meerderheidsbelang nam in TimberTower. Toch duurde het nog één jaar voordat met de bouw van de 100 meter hoge prototype kon worden begonnen. In december 2012, 4,5 half jaar na de oprichting van TimberTower werd het eerste prototype, de TT100, in gebruik genomen in Hannover.

 

TT 100 Hannover-Marienwerder
TT 100 Hannover-Marienwerder

TT100

De TT100 is een houten geraamte dat, oorspronkelijk, zetelt op een betonnen sokkel en waarop middels een adapter een conventionele windturbine wordt gemonteerd. Het concept bestaat uit een houten skelet waarin de stroomkabels, ladder en valbescherming zijn gemonteerd. Tegen dit skelet aan worden dan 54 houten gelamineerde panelen gemonteerd. De buitenkant wordt uiteindelijk met verf beschermd tegen de elementen. TimberTower beweert dat 99% van de TT100 hergebruikt kan worden. De houten constructie bespaart in vergelijking met een stalen windmolen 300 ton staal uit. Het hout zelf herbergt 400 ton aan CO2.

TT140

Bij elektriciteitsopwekking met windmolens is hoogte een belangrijke factor, hoe hoger hoe meer opbrengst. Theoretisch zou men nu met deze houten constructie 160 meter hoog kunnen. Echter houdt TimberTower het voorlopig bij 140 meter as-hoogte. Een patent hiervoor is in december 2014 afgegeven. Op de TT140 kan ook een grotere turbine worden gemonteerd met een vermogen tot 2,5 MegaWatt.