‘Floatovoltaics’ worden ze wel gekscherend genoemd. De samenvoeging van de Engelse woorden ‘Float’ en ‘Photovoltaics’ beschrijft echter wel precies waar het om gaat. Namelijk om drijvende oplossingen voor zonnepanelen op (open) water.

Wereldwijd is dit een booming business aan het worden en dan kan Nederland als waterland natuurlijk niet achter blijven. Vandaar dat op de Innovatie Expo 2016 de SunFloat werd gedemonstreerd.

 

 

De SunFloat bestaat uit PV panelen die gemonteerd zijn op buizen waardoor de gehele stellage kan drijven op water.

Het unieke aan de PV panelen is dat ze zijn gemaakt met zonnecellen die aan beide kanten elektriciteit kunnen opwekken waardoor het rendement al hoger is dan conventionele panelen.

De grootste rendementstoename is echter afkomstig van het water, tot twee maal toe zelfs.

  • De eerste extra opbrengst is afkomstig van de reflectie van het zonlicht via het wateroppervlak. In combinatie met de tweezijdige cellen levert dit volgens SunFloat een extra rendement van tien procent op.
  • De tweede extra opbrengst van het water is toe te schrijven aan de passieve koeling van het water op de panelen. Wederom levert dit ook nog eens tien procent extra rendement op.

Doordat de stellage drijft is het gemakkelijk om de panelen met de zon mee te laten draaien gedurende de dag. Dit is op de foto’s goed te zien aan de lengte van de touwen die aan de uiteinden zijn gemonteerd.

De laatste slimme oplossing is onder water verborgen. Om te voorkomen dat de wind de stellage omver blaast ‘hangt’ onder de stellage in het water een zak gevuld met water. Wanneer de stellage wil kantelen zal het gewicht van de waterzak toenemen.