Over smaak valt niet te twisten en dat geldt ook voor zonnepanelen. Wat de een  mooi vindt is in de ogen van de ander oerlelijk. Gelukkig staan de ontwikkelingen in de zonnepanelen industrie niet stil en komt er langzaamaan meer aandacht voor esthetiek in het ontwerp van zonnepanelen. Verschillende fabrikanten zijn druk met het bedenken van verschillende innovatieve oplossingen om het leven een beetje meer kleur te geven.

 

Sunerg X series

Italianen en design is vaak een sterke combinatie. Dat is ook het geval met de X-color serie van het Italiaanse Sunerg. De oplossingen die Sunerg heeft gekozen is om een ‘standaard’ 60 cellen paneel te maken, echter dan met gebruik van gekleurde cellen. Sunerg biedt de keuze uit vier kleuren, te weten Lavender, True Steel, Army Green en Tille Red.

 

Gekleurde dakpannen

Een variant met een iets andere insteek is om zonnecellen te integreren in de dakpan, waarbij je dan de kleur van de dakpan kan kiezen. Heda Solar uit China demonstreerde dit concept op de InterSolar 2015 met deze collectie gekleurde dakpannen. Geïntegreerd in deze dakpannen zijn 5 Watt zonnecellen gemonteerd.

 

SwissInso Kromatix

The Zwitserse SwissInso heeft een andere benadering om het zonnepaneel een kleurtje te geven. De unieke Kromatix techniek kleurt het glas van het paneel door middel van een coating toe te passen. Heel kort door de bocht kan je zeggen dat de bovenkant van het zonnepaneel een dun laagje met kleurstoffen krijgt. Dat heeft invloed op de opbrengst van het zonnepaneel maar dat blijft, afhankelijk van de gekozen kleur onder de 10.  De coating is in zes kleuren leverbaar. De Engelse namen voor de kleuren zijn: Grey, Terracotta, Blue, Bluish-Green, Green en Yellow.

Voldoende keus

De tijden dat zonnepanelen gemonteerd op een dak lelijk en kleurloos moesten zijn liggen in het verleden. Tegenwoordig zijn er voldoende kleurrijke varianten op de markt.