Het was alweer vier (!) jaar geleden dat we voor het laatst op de wijde gronden van de Hannover Messe rondliepen en verdwaalden in de vele hallen vol met de laatste innovaties op industrieel gebied op zoek naar cleantech oplossingen. Nu in 2023, na vier jaar, waren we erg benieuwd wat er allemaal voor nieuws te vinden was. En, of COVID een permanente indruk op de industriële ontwikkelingen had achtergelaten.

Kleiner
Om met de laatste vraag te beginnen. Ja, COVID heeft een permanente indruk achter gelaten. Er is duidelijk een pre- en post-COVID scheidslijn. Behalve dat er ongeveer maar de helft van de hallen open waren en er geen activiteiten op het buitenterrein waren, was het ook in de hallen zelf redelijk rustig. Waren er voor het COVID tijdperk nog veel stands die veel spektakel boden, dit keer was het allemaal timide. En dat is dan nog van de stand die er stonden, want ook in de hallen voldoende lege plekken. Online en hybride werken hebben ook impact gehad op de grootste industriële beurs.

Waterstofproductie
Waterstofproductie en gerelateerde onderwerpen waren al langere tijd aanwezig op de Hannover Messe, meestal in een hoekje van een hal. We hebben zelfs een keer gereden in de Toyota Mirai, een waterstof aangedreven auto.

Maar dit keer was er een volledige hal aan waterstof gerelateerde onderwerpen. Wat vooral opviel was de aandacht voor de mobiliteit van waterstof. En daarmee bedoelen we niet mobiliteit op waterstof, maar de verplaatsbaarheid van waterstof en de off-grid toepassingen.

Batterijproductie
Dat batterijproductie een megatrend gaat worden, voor zover het dat nog niet is, moge duidelijk zijn. Op de Hannover Messe waren dit jaar veel inventieve toepassingen te vinden om batterijproductie te faciliteren of te optimaliseren. De nadruk lag dus niet zozeer op de batterijen ansich, maar op de productiemiddelen om deze te produceren. Onder andere bij Siemens pakten ze groot uit.

Internet (of Things) en de Cloud
Internet en de industriele afgeleiden zoals Internet of Things of de Vierde Industrie Revolutie zijn al een tijdje bekend, ook onder een groot publiek. Wat dit keer opviel was de hoeveelheid leveranciers die dataverbindingen aanboden, of in ieder geval de apparatuur ervoor. Het was duidelijk dat in Duitsland men eindelijk eens serieus werk ging maken van dataverbindingen. Laten we eerlijk zijn, dat land liep voor COVID toch wel hopeloos achter.
Willen de Duitsers de inhaalslag maken met fysieke apparatuur voor dataverbindingen, het waren de Amerikanen die met de software oplossingen in de Cloud te koop liepen. Alle grote Cloud bedrijven, Microsoft, Google en Amazon Web Services (AWS), waren aanwezig.

CO2 Monitoringsoftware
Ging het voor COVID met betrekking tot software voornamelijk om logistieke handelingen, dit keer kwamen we opvallend veel software oplossingen tegen om CO2 in het productieproces te monitoren. Duidelijk een nieuwe trend.
Al met al kunnen concluderen dat er een pre en post COVID periode is, vooral voor fysieke bijeenkomsten. We zijn erg benieuwd naar de ontwikkelingen op batterij productie gebied in Europa, aan de interesse op de Hannover Messe zal het niet liggen.