Voor het opwekken van elektriciteit middels zonne-energie denken de meesten aan daken met zonnepanelen of zonneparken in het open veld. Maar volgens het Franse Colas moeten we ook denken aan wegen, want die kunnen soms wel tot 90% van de tijd ongebruikt erbij liggen. En daarom dat Colas het WattWay concept heeft bedacht om de ongebruikte vierkante meters weg in te zetten voor de opwekking van duurzame elektriciteit.

Wattway

WattWay bestaat uit matten die gemaakt zijn van zonnecellen die zijn ingeklemd in diverse lagen composiet materiaal. Hierdoor krijgen de matten voldoende draagkracht om het verkeer te verdragen zonder dat de cellen breken. Daarnaast zorgt het materiaal ook voor voldoende grip en warmtegeleiding af van de cellen. Enkele voorbeelden van deze matten zagen we op de InterSolar beurs. 2017.

 

Installatie

De WattWay matten kunnen toegepast worden op bestaande wegen zonder dat er grote ingrepen gedaan hoeven te worden. Ze worden als het waren bovenop de bestaande weg gemonteerd.

 

Opbrengst

Dat is altijd het grote heikelpunt. Wat levert het op? Volgens WattWay zou 20m2 in Frankrijk volstaan om een Frans huishouden een jaar van elektriciteit te voorzien. Dat hebben wij nog niet na kunnen rekenenen. En of het financieel aantrekkelijk is weten we ook niet. Maar het is in ieder geval een bijzonder concept en wie weet waartoe het allemaal leidt.