De aanduiding YT staat bij de YT 202-EV van Terberg voor YardTruck, ofwel een terreintrekker. Deze compacte trekkers worden vooral gebruikt bij grote distributiecentra, havens en logistieke knooppunten om snel opleggers te verplaatsen over een kleine afstand.

In 2014 kwam Terberg met een elektrische versie van een terreintrekker op de markt, vandaar de toevoeging ‘EV’.  De aandrijflijn bestaat uit een 138kW sterke elektro motor die met behulp van een Allison versnellingsbak de achterwielen aandrijft. Hierdoor kan de trekker met een volgeladen oplegger een snelheid bereiken van 20km/h. Deze elektrische versie wordt al in enkele projecten getest maar dan altijd op een afgesloten terrein.

 

BMW

Maar SCHERM logistiek en BMW in München zagen ook mogelijkheden voor de elektrische trekker uit Nederland buiten de terreinpoorten. Na een korte testperiode rijdt vanaf juli 2015 de YT 202-EV dagelijks tot acht keer op en neer tussen het logistieke centrum van SCHERM en de BMW fabriek in München. Een ritje dat volgens Google Maps minder dan 3 km enkele reis is.

 

Elektrische stadsdistributie

Het grote voordeel van de YT 202-EV is de 40tons capaciteit. Ofwel, de trekker kan een volle oplegger vervoeren. En dat is voor elektrische stadsdistributie wel een noviteit.

De elektrische trekker kan ongeveer 100 kilometer afleggen op een volle accu. Deze accu wordt binnen 4 uur weer volledig opgeladen.

Image credit: BMW Press