Het begint bijna een traditie te worden, de bezoeken aan de EIT Innoveit Summits. Eerder dit jaar waren we al op de EIT Summit in Brussel. Dit keer begon de plaatsnaam ook met een B, namelijk de B van Berlijn. De aanleiding om voor Berlijn te kiezen had alles te maken met het GreentechFestival dat de dag erna de deuren zou openen.

De Wartehalle was de congreslocatie van de EIT Summit in Berlijn

Dream Big(ger)

Dat was een van de boodschappen van Tassilo Wanner. Hij vergeleek de klimaatagenda met de Amerikaanse maanmissie uit de jaren ’60 aangekondigd door John F Kennedy. Tassilo maakte zich sterk om verder te gaan dan de huidige Net-Zero doelstellingen. Hij pleitte ervoor om ook de CO2 uitstoot uit het verleden te herstellen. We moeten grotere ambities en visie hebben volgens hem.

Verder pleitte hij er voor om vaker daadwerkelijke resultaten die behaald zijn te communiceren. Er is te weinig aandacht voor de dingen die goed gaan. Vier je successen en deel ze was zijn boodschap.

Presentatie van Tassilo Wanner

De investeerder

Tijdens de Net zero – different paths towards one goal paneldiscussie had investeerder Alain le Loux (General Partner bij Cottonwood Technology Fund) enkele interessante inbrengen. Bijvoorbeeld over het proces van het selecteren van startups en de beslissing om daadwerkelijk te investeren. Wat belangrijk is, is het stellen van vragen. Heel veel vragen. Soms wel tot 12 maanden lang aan toe. De reden hiervoor is dat de cleantech-wereld gekenmerkt wordt door nieuwe oplossingen waar niet altijd een markt voor is. Soms is er niet eens een concurrent, en ben je echt de eerste. Dat maakt dat er veel onduidelijkheden en onzekerheden zijn.

Alain vertelde dat er drie pijlers van succes zijn voor een onderneming. Ten eerste natuurlijk het idee, danwel de innovatie, ten tweede geld en als derde goed management. Ideeën heeft Europa genoeg, het onderzoekslandschap ziet er goed uit. Europa loopt echter achter ten opzichte van de Verenigde Staten met betrekking tot geld. De Europese Unie heeft met onder andere de Green Deal daarin stappen gezet maar is er nog lang niet. In de privé sector kan nog veel gewonnen worden door bijvoorbeeld rijke families en pensioenfondsen meer te betrekken bij financiering van startups.

Een probleem waar Europa wel mee zit is gebrek aan ondernemerschap om de ideeën om te zetten in commerciele bedrijfsmodellen. Dat is het management gedeelte waar Alain naar verwees. Ondanks dat het EIT via de Knowledge and Innovation Communities (KIC’s) deelnemers cursussen aanbiedt met betrekking tot ondernemerschap ligt daar in de dagelijkse praktijk toch nog een uitdaging.

Aankondiging van de startup presentaties

Elevator Pitches

Aangezien startups hip en trendy zijn tegenwoordig konden ze niet ontbreken op deze bijeenkomst van de EIT Innoveit in Berlijn. Er waren tien startups aangekondigd, uiteindelijk hielden zeven een presentatie. Het ging van het registreren en monitoren van CO2 uitstoot via sensoren en satellietbeelden tot meubels met ingebouwde zonnecellen die elektriciteit kunnen opwekken. Diversiteit genoeg dus onder de geselecteerde startups. Allen waren de dag erna ook te vinden op de EIT stand op het GreentechFestival

Na uiteindelijk een lange zit van bijna drie uur was het dan tijd voor een hapje, een drankje en een babbeltje. Wat allemaal uitstekend geregeld was waardoor de inspirerende avond in een goede sfeer werd afgesloten.