Als je zelf energie opwekt ontstaat de vraag waar laat je de energie die je niet gebruikt. In Nederland is dat niet echt een dringende vraag waar het gaat om elektriciteit vanwege het salderen. Hierbij is de prijs van elektriciteit bij teruglevering en afname gelijkt. Wanneer daar echter een verschil in zit, en dat is in sommige landen het geval, dan creĆ«ert het prijsverschil ruimte voor nieuwe verdienmodellen en innovatie. Een nieuwe groeimarkt die nu aan het ontstaan is, is die van energieopslag achter de meter. Veel bedrijven, van Tesla tot Varta, zijn hier al mee bezig en nu is er een nieuwe speler op de markt. Daar waar de meeste bedrijven hun heil zoeken in accu’s richt CTS haar pijlen op waterstof.

CTS Energy

Het in mei 2014 opgerichte Italiaanse bedrijf CTS Energy heeft dus gekozen voor waterstof als opslagmiddel en liet op de Hannover Messe de H2 Home zien.

Het syteem bestaat uit twee delen, binnen in huis komt een kast te staan van 50 bij  50 centimeter en 2 meter hoog waarin de installatie gehuisvest is. Buiten het huis komt een stalen 300 liter tank waarin de waterstof onder 30 bar druk wordt opgeslagen.

Hybride systeem

De H2 Home is ontworpen met gebruikersgemak in het achterhoofd. Het systeem bepaalt zelf of het de elektriciteit levert vanaf de zonnepanelen, de waterstof of van het net. Hoewel het voorbeeld van zonnepanelen wordt gebruikt kan er natuurlijk ook elektriciteit van andere schone bronnen worden opgeslagen. De hybride functie heeft als bijkomend voordeel dat in geval van een netstoring de H2 Home als UPS kan dienen en alsnog elektriciteit aan het huis kan leveren.

Businesscase

De H2 Home is in 7 capaciteiten leverbaar waarbij de prijzen beginnen van ongeveer 13.000 euro voor de instapper met 0.25kWh output tot 45.000 euro voor de grootste uitvoering van 5kWh output. CTS geeft echter aan dat wanneer de productie opgeschroefd kan worden tot 1.000 eenheden per jaar de prijs met 50% omlaag zou kunnen vanwege schaalvoordeel.

Volgens berekeningen van CTS zou de investering met 8 tot 10 jaar terug verdiend kunnen worden. Dat is dan wel bij een hoog elektriciteitsverbruik. In het onderstaande filmpje gaat CTS uit van een marktsituatie waarbij de uitwisseling met het net ongeveer 50% is van het elektriciteitsverbruik met een inkoopprijs van 27 eurocent/kWh en een verkoopprijs van 5 eurocent/kWh. Het verdienmodel zit dus in het verschil, de 22 eurocent/kWh. 13.000 euro gedeeld door 22 eurocent/kWh en dat tien jaar lang is 5909,09 kWh per jaar wat dan 50% van het totale verbruik zou moeten zijn. Om het in perspectief te plaatsen, in Nederland is het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een huishouden 3500kWh per jaar. De halvering van de prijs vanuit schaalvoordeel is dus wenselijk om dit product ook financieel aantrekkelijk te maken voor huizen die niet in de categorie grootverbruiker vallen.

Een informatiebrochure is hier te vinden (PDF-alert) en het volledige interview met CTS is hieronder terug te zien.

Afgebeeld is de H2 Dispenser, een ander product van CTS