Als je denkt aan een innovatieve autofabrikant die meerdere elektrische auto’s maakt, een onderzoeksafdeling heeft in Silicon Valley en een schaalbaar opslagsysteem voor elektriciteit van je zonnepanelen net op de markt heeft gezet dan zou de naam Tesla voor de hand liggen. Maar niet lang meer als het aan Mercedes-Benz ligt.

Mercedes_Opslag_15

Op de InterSolar beurs van 2015 presenteerde Mercedes-Benz twee oplossingen om elektriciteit op te slaan. Of eigenlijk drie, het accupakket van de prachtige elektrische SLS die ook op de stand stond kan gebruikt worden om ook elektriciteit te leveren aan huizen. Tenminste, dat is de bedoeling van experimenten met retourlaadpalen in bijvoorbeeld Utrecht.

Terug naar het nieuws. Zoals gezegd presenteerde Mercedes-Benz twee nieuwe oplossingen, een opslagsysteem voor thuis en voor de zakelijke markt.

Accumotive

Hoewel het apparaat onder de naam Mercedes-Benz Energiespeicher (of in het Engels Mercedes-Benz energy storage) aan de man wordt gebracht ligt de ontwikkeling bij een 100% dochter onderneming van Daimler AG genaamd Accumotive GmbH. Dit bedrijf, gevestigd in Kamenz Duitsland, is in 2009 opgericht en ontwikkelt en produceert batterijen voor hybride en elektrische voertuigen. En nu dus ook voor stationaire opslag systemen van elektriciteit.

Thuisoplossing

Aangezien een beeld vaak meer zegt dan duizend woorden laten we de foto’s maar voor zich zelf spreken als het gaat om het design. Het enige wat wij erover willen melden is dat het zonde zou zijn om het opslagsysteem van Mercedes-Benz op de zolder op te hangen.

Het systeem is opgebouwd uit modules die bestaan uit Lithium-ion batterijpakketten met een capaciteit van 2,5 kWh. Het maximum aantal modules is 8, waardoor het systeem naar gelang de wensen in stappen van 2,5 kWh opgebouwd kan worden van 2,5 kWh tot maximaal 20 kWh. De elektriciteitsafgifte is 1.2 kW.

Het aantal opgegeven op/ontlaad cyclussen is 4.000 (met een 80% capaciteitsbehoud) en een 100% ontladingsdiepte (binnen gestelde normen). Het apparaat is geschikt om aangesloten te worden op de omvormers Sunny Island 3.0M en 6.0H van SMA.

Door de geringe afmetingen, 46,3 x 42,5 x 29,5cm, en gewicht van 28 kg is het mogelijk het apparaat aan de muur te monteren. Maar op de grond kan natuurlijk ook.

Zakelijke markt

Voor de zakelijke markt zijn de getallen wat groter en het design wat kleiner.  De zakelijke oplossing bestaat ook uit Lithim-Ion batterijen met een totaal capaciteit van 1.190 kWh, de energie afgifte is 1.000 kW.  De ontladingsdiepte en cycli zijn met 100% en 4.000 gelijk aan de thuisvariant wat moet resulteren in een verwachte levensduur van meer dan 10 jaar.

Mercedes_Opslag_18

De volledige technische informatie voor het thuissyteem kan je hier (PDF-alert) vinden en voor de zakelijke oplossing klik hier

Wanneer de opslagsystemen in de showroom staan bij de lokale Mercedes-Benz dealer weten wij niet, noch wat de vraagprijzen zullen zijn. Maar tot die tijd hebben we in ieder geval de foto’s van de beurs om te resultaten van de ontwerpstudio te aanschouwen.