Het is een van de meest bekende pleinen ter wereld. Times Square in New York. Een plein van overdaad, massaconsumptie, extravagantie, massa toerisme en veel, heel veel expressie. Voornamelijk van de gigantische elektronische reclameborden aan de gevels. En precies op dat plein, in het midden van het overweldigende lawaai en de drukte van de mensenmassa stond op een groene terp de kleine, witte, ovale Ecocapsule.

Ecocapsule op Times Square New York

Ecocapsule?

Dat door het grote contrast de Ecocapsule opviel mag geen verrassing zijn. Maar wat is het precies? Het windmolentje dat fier boven de mensen menigte uitstak had onze aandacht getrokken. En de nieuwsgierigheid werd nog groter toen we de zonnecellen op het dak zagen liggen.

Ecocapsule op Times Square New York

Off grid (over)leven

De Ecocapsule is een kleine witte ovale capsule waarmee het mogelijk moet zijn om voor een bepaalde periode met maximaal twee personen off grid te (over)leven. Om dit mogelijk te maken zijn er verschillende technieken gebruikt, waarbij ook gedacht is aan comfort.

Interieur Ecocapsule

Zo is er een bed dat je kan weg vouwen en daarmee omtoveren in een bank. Er is opbergruimte en een kleine tafel langs de andere kant.

Interieur Ecocapsule

Elektriciteit

Zoals vermeld is de Ecocapsule aan de buitenkant voorzien van een windmolen en zonnecellen. Het windmolentje is geplaatst op een uitschuifbare stok waarmee een hoogte van 4,10m bereikt kan worden. Het vermogen van de windmolen is 750 Watt. Naast de windmolen kan er ook elektriciteit worden opgewekt met de zonnecellen op het dak. In totaal hebben deze een piekvermogen van 880 Watt.

Schone elektriciteitsvoorziening bestaande uit een windmolen en zonnecellen

De twee schone energiebronnen worden ondersteund door een ingebouwd accupakket ter grootte van 9,7 kWh zodat je altijd de beschikking hebt over elektriciteit.

Water & Sanitatie

De capsule kan regenwater opvangen en bewaren. Of je kan een externe waterbron aansluiten zoals bijvoorbeeld een beekje. Het water wordt gefilterd en verder geschikt gemaakt voor gebruik met een UV filter.

Voor de drinkwatervoorziening zijn er nog extra filters geplaatst op de tapkranen. Dit tapwater kan ook verwarmd worden, dus je komt niets tekort

Sanitaire ruimte Ecocapsule

Naast water is hygiƫne natuurlijk erg belangrijk en dan vooral sanitatie. Het toilet is waterloos waardoor je water bespaart. Water dat je dan weer kan gebruiken voor de douche.

Kitchenette

Er is zelfs een kitchenette aangebracht in de Ecocapsule. Een kleine keuken aan de achterkant met een elektrische kookplaat, een gootsteen en een koelkast. Aangevuld met natuurlijk opbergruimte in de kastjes voor bestek, borden en pannen.

Kitchenette Ecocapsule

Comfort

Naast de isolatie van de capsule, het verwarmde water, de elektriciteitsvoorziening is de capsule ook nog uitgerust met een airconditioning en verwarming. Je hoeft dus niets in te leveren op comfort als je, tijdelijk, off-grid wilt vertoeven.

Ecocapsule op Times Square New York in de avond