Verwarm water met compost. Dat is inderdaad in essentie de werking van een Biomeiler. De Biomeiler is in feite niets meer dan een grote hoop van houtsnippers waar een waterleiding doorheen loopt. En die combinatie maakt dat het water er warmer uit komt dan dat het erin gaat. Hoe dat precies in elkaar steekt lees je hieronder.

 

Compost

Een Biomeiler is eigenlijk niets meer dan een grote hoop houtsnippers. Die worden netjes in een grote ton gedaan en bij elkaar gehouden. Voeg daar wat bacteriën en tijd toe en de houtsnippers gaan netjes composteren. Het eindresultaat, de compost, kan je gebruiken om de grond voor je moestuintje of groente kas te verbeteren.

Warmte

Naast compost wordt er tijdens het proces nog iets anders geproduceerd, namelijk warmte. Tijdens het composteren kan de temperatuur namelijk oplopen tot maar liefst 65 graden celsius.

En die warmte kan je gebruiken door waterleidingen door de biomeiler te laten lopen. Doe je dit netjes in cirkels en in meerdere lagen door de grote massa houtsnippers dan werkt de waterleiding als een warmtewisselaar. En hoe beter dit werkt hoe warmer het water is dat uit de biomeiler komt. Sla je het warme water op in een opslagtank dan kan je behoorlijk besparen op het douchen.

Een demonstratie van dit concept werd gedemonstreerd tijdens de InnovatieExpo in Amsterdam.