Ondanks alle plannen om naar Mars te reizen moeten we het voorlopig toch doen met die ene planeet, aarde. Er is er maar eentje van en als er steeds meer mensen bijkomen dan heeft dit gevolgen voor de manier waarop we ons voedsel verbouwen. Daarom ook dat intelligente manieren van voedselverbouwing razendsnel opkomen. Een vorm daarvan is het zogenaamde Urban Farming, inderdaad landbouw in de stad. Het demonstratieproject ‘De Koelkas’ geeft een idee hoe dat er in de toekomst er uit kan komen te zien.

 

Smart Urban Farming

Dat is de benaming van één van de onderzoeksgebieden van de Hogeschool van Amsterdam in het onderzoeksprogramma Urban Technology. Bij Smart Urban Farming wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om het gehele jaar door gewassen, voedsel, te kweken binnen de grenzen van de stad.

Of om meer preciezer te zijn, midden in de stad. Te midden van al het beton, in de gebouwde omgeving van steen en zelfs tot in je eigen keuken. Om dit mogelijk te maken ligt de focus van het onderzoek op de toepasbaarheid van nieuwe technologie om de teeltomgeving te controleren en te optimaliseren binnen de betonnen jungle.

‘De Koelkas’  als demonstratieproject

Eigenlijk is dat niet helemaal correct. Ja, het is een normale keukenkast die is omgebouwd tot slimme keukenkas door het vol te stoppen met sensoren en andere technologie om de teeltomgeving te verbeteren. Maar misschien nog belangrijker is het gedeelte waarin onderzoek wordt gedaan naar de interactie tussen de techniek en de gebruiker.

Want alle techniek ten spijt, de gebruiker wil nog wel eens het grootste probleem zijn. En daarbij wordt niet alleen gekeken naar de interactie en acceptatie van de gebruiker met de nieuwe technologie maar ook naar de (voedsel)behoeften van de gebruiker. Zodat straks je slimme koelkas(t) weet welke groente je het liefst eet.