Bij het horen van woorden als composiet en ‘fiber’ denken we al snel aan carbon-fiber dat we vooral terugzien in hoogtechnologische omgevingen zoals ruimtevaart, Formule 1 en hypercars.

Flaxcomposites uit Frankrijk laat echter zien dat er ook een natuurlijk variant mogelijk is, namelijk composieten gemaakt uit vlasvezels.

 

 

Dat Flaxcomposites gevestigd is Frankrijk is niet zo verwonderlijk als je weet dat 85% van de wereld productie van vlas in Noord-Europa plaatsvindt en dat Frankrijk de grootste producent is.

Uit vlas werd tot voor kort voornamelijk linnen gemaakt dat gebruikt werd in tafellakens, kleding en beddengoed.

Ga je de vezels van vlas verwerken in een composiet dan zijn er zelfs toepassingen mogelijk in de automobiel industrie, outdoor activiteiten zoals surfenplanken en (design)meubels.

Een voorbeeld hiervan is deze lamp gemaakt van een biocomposiet bestaande uit (vlas)linnen en kurk.

De toepassing van vlasvezels heeft een aantal voordelen.  Voor de productie van de vlasvezels is 5 tot 20 keer minder energie nodig dan voor glas-en carbonfiber. Verder is het lichter dan zijn synthetische tegenhangers en heeft het voordelen op het gebied van het dempen van geluid en trillingen. Ook zijn de warmte werend eigenschappen van vlasvezels bijzonder.

Voor meer info over de toepassingsmogelijkheden van (vlas)linnen zie onderstaand filmpje.