De pas zes maanden oude, of moeten we zeggen jonge, startup Seenergy uit Portugal ziet de toekomst van zonne-energie zonnig in. Nu klinkt dit als een open deur intrappen van heb ik jou daar, maar als we uitleggen dat ze het ook zonnig inzien zonder zonlicht dan wordt duidelijk waarom deze startup de eerste plaats pakte bij het EIT Jumpstarter New European Bauhaus
Jumpstarter New European Bauhaus
Er zijn meerdere reden deze blogpost te beginnen met de introductie van de EIT Jumpstarter New European Bauhaus 2023 editie in plaats van startup Seenergy. Het New European Bauhaus initiatief van de Europese Unie heeft als doel om de Green Deal te verbinden met ons dagelijk leven.
“The New European Bauhaus initiative connects the European Green Deal to our daily lives and living spaces. It calls on all Europeans to imagine and build together a sustainable and inclusive future that is beautiful for our eyes, minds, and souls”
Om deze beoogde schoonheid te bereiken zijn drie belangrijke waarden van belang, namelijk
- sustainability, from climate goals to circularity, zero pollution, and biodiversity
- aesthetics, quality of experience and style beyond functionality
- inclusion, from valuing diversity to securing accessibility and affordability
Nu zijn wij al jaren fan van schone technologie die ook een esthetische schoonheid uitdraagt, hoe mooier hoe beter. Wij juichen het New European Bauhaus initiatief dan ook toe.
Seenergy
Dan nu de link naar de startup Seenergy die we twee keer tegen kwamen in Berlijn. De eerste keer op het EIT Innoveit event in Berlijn en een dag later op GreentechFestival. Want waarom beginnen we met het New European Bauhaus initiatief en niet met Seenergy zelf? Omdat in de ontstaansgeschiedenis van Seenergy dit ook de volgorde van gebeurtenissen was.
Hoewel het idee was ingeschreven onder de naam Seenergy voor de EIT Jumpstarter New Bauhaus initiatief 2023, besloot Rita Gomes pas na het winnen van de competitie om het idee van Seenergy om te zetten in een onderneming. Vandaar dat de startup pas zes maanden oud is.
Nu we het toch hebben over de bestaansgeschiedenis van Seenergy is het misschien handig om het volledige verhaal te vertellen. Ze is al even genoemd in de vorige alinea, maar Seenergy is opgericht door Rita Gomes. Zij was het die als architecte geïnspireerd raakte door gekleurde zonnepanelen tijdens een bezoek aan Zwisterland.
Terug in Portugal kwam ze erachter dat er aan de universiteit van Porto werd gewerkt aan een project genaamd Building Integrated Dye Sensitized Solar Cells. Hier werd onderzoek gedaan naar welke productontwikkelingen er nodig waren om de techniek commercieel naar de markt te brengen. Of zoals ze het zelf uitleggen:
Dye-sensitized solar cells (DSC) are an important type of thin-film photovoltaics due to their potential for low-cost fabrication and versatile applications, and because their aesthetic appearance, semi-transparency and different color possibilities.This advantageous characteristic makes DSC the first choice for building integrated photovoltaics.Despite their great potential, DSCs for building applications are still not available at commercial level. However, to bring DSCs to a marketable product several developments are still needed and the present project targets to give relevant answers to three key limitations: encapsulation, glass substrate enhanced electrical conductivity and more efficient and low-cost raw-materials
De woorden aesthetic appeareance, semi-transparancy and differenct color possibilities vallen natuurlijk direct op. Dat was precies wat Rita Gomes zocht voor haar passie om gekleurde zonnepanelen te ontwikkelen. Maar er was nog een voordeel van deze techniek boven wat ze bij Seenergy ‘normale’ silicium zonnepanelen noemen, namelijk dat de opbrengst binnenshuis hoger ligt dan de silicium variant omdat het beter overweg kan met diffuser (zon)licht.
Het concept Seenergy werd uiteindelijk geboren toen Rita Gomes besloot om het project van de Universiteit van Porto dichter naar de markt te gaan brengen door meubels te gaan ontwikkelen, en uiteindelijk produceren, die je binnenshuis kan gebruiken en die ondertussen elektriciteit generen voor het meubel zelf of aangesloten apparaten.
Met dat concept won ze de EIT Jumpstarter New European Bauhaus competitie, waarna ze besloot het concept Seenergy om te zetten in een startup.
De toekomst van Seenergy
Om dit moment zijn er alleen nog prototypes gemaakt in het laboratorium. Het doel nu is om een nachtkastje te gaan ontwikkelen als een ‘proof-of-concept’. Demonstreren dat de techniek werkt, dat het nachtkastje een functie heeft en dat het er voor het oog aantrekkelijk uitziet. Hoe de toekomst daarna eruit ziet is nog ongewis, daar is nog discussie over binnen de jonge startup. Hoewel het natuurlijk voor de hand ligt dat uiteindelijk klanten op een gegeven moment belangrijk gaan worden voor de commerciële toekomst van Seenergy
Wij zijn enthousiast over Seenergy en zullen ze ook zeker voor jullie blijven volgen in de toekomst.