Eén van de vernieuwingen die we dit jaar geïntroduceerd hebben op de site, en daar zijn we zelf erg content mee, is dat we naast verslagen ook verhalen(lijnen) willen gaan vertellen. En één zo’n verhaallijn waar jullie in 2019 al bekend mee zijn geraakt zijn de ondernemersavonturen van Rik Makes. Aangezien dat verhaal nog steeds doorgaat en er nieuwe episodes zijn, bij deze weer een update.

Hoewel we het ons niet kunnen voorstellen dat men nog niet bekend is met Rik, toch nog een kleine introductie voor het geval je nieuw bent hier. Rik is een pas afgestuurde ontwerper die sinds een jaar bezig is om een onderneming op te zetten in circulair design. Hij maakt zelf van biologisch materiaal platen en meubels die weer terug kunnen naar de natuur. Wij kwamen Rik voor het eerst tegen op de Dutch Design Week 2018 en hadden in de zomer van 2019 de eerst update, toen Rik een atelier in TAC.nu te Eindhoven had betrokken.

En nu, op de valreep van nieuwe jaar en decennium hebben we weer een update, een nieuwe episode aan het verhaal van Rik.

Rik Makes in zijn atelier met rechts de pers

Stop de persen!

Dat is een bekende mediakreet uit de dagen dat nieuws nog per papier werd verspreid in plaats van Sociale Media. En dat werd vaak geroepen als er belangrijk nieuws te melden was, zoals nu het geval met Rik is. Alleen is het niet zo heel positief. Want ‘stop de persen’ heeft Rik iets te letterlijk genomen. Vlak voor tweede expositie van Rik op de Dutch Design Week van dit jaar begaf de pers het. Dus circulair ondernemer als Rik is werd alles uit de kast gehaald om de pers zo spoedig mogelijk weer gerepareerd te krijgen. Helaas was het probleem niet zo snel opgelost, mede door gebrek aan reparatieonderwerpen. Dit leidde ertoe dat Rik dit jaar wederom met het TV Meubel op Dutch Design Week stond. Alleen nu niet op Sectie C, maar als onderdeel van de Driving Dutch Design in het Klokgebouw.

TV meubel van Rik Makes op Dutch Design Week 2019

Nieuwe Materialen

Dat de pers even stil staat wil niet zeggen dat Rik ook stilstaat. In tegendeel zelfs. De tijd die hij nu overhad gebruikte hij om te zoeken naar nieuwe mogelijke materialen om te gaan gebruiken wanneer de pers weer operationeel zou zijn (wat op moment van publiceren dicht bij lijkt te zijn). En dat leidde tot interessante materialen.

Zo is Rik in samenwerking met NextEconomy.nu aan het onderzoeken of het mogelijk is een toepassing te vinden van de Lisdodde plant. Een totaal andere mogelijke samenwerking ligt misschien in het verschiet met het materiaal, rijst. Jawel, rijst.

Maar het meest verbaasd waren wij wel toen hij schreef dat hij twintig zakken popcorn heeft gekregen waarmee hij wil mee gaan experimenteren als de pers het weer doet. Wij zijn erg benieuwd.

Gaat rijst de volgende grondstof worden voor de circulaire ontewerpen van Rik?

Toepassing van het materiaal

Dat is natuurlijk het belangrijkste van het verdienmodel, het materiaal moet natuurlijk wel gebruikt gaan worden. Daarvoor is het belangrijk dat het materiaal, en Rik, onder de aandacht komt van partijen die op zoek zijn naar nieuwe materialen. Vandaar dat Rik is uitgenodigd om in maart 2020 te exposeren op de Material District Rotterdam. Dit evenement (voorheen Material Xperience, is volgens hun site: 

“het enige jaarlijkse evenement in Nederland dat materiaalfabrikanten en voorschrijvers van materialen uit alle sectoren van de ruimtelijke vormgeving (interieur, architectuur, tuin & landschap, leisure, meubel- & interieurbouw, en tentoonstelling, stage & decor) bij elkaar brengt.”

Rik zal daar dus met nieuwe materialen exposeren op zijn stand van 1 bij 1 meter.

Doos met diverse platen gemaakt van verschillende grondstoffen

De cirkel gaat gesloten worden

Tot nu toe week het werk van Rik nog niet zo heel veel af van de oude normale ‘lineare’ handelswijze. Maar…… daar komt sinds november 2019 verandering in.

Samen met vriend en fotograaf Pierre Castignola is hij een project gestart om de terugkeer van het TV meubel naar de natuur, en daarmee de gewenste nutriënten kringloop te sluiten, in een maandelijkse fotoserie vast te leggen. En wij hebben het genoegen dat we de foto’s ook mogen publiceren. Dus vanaf nu zullen we elke laatste dag van de maand de foto van de betreffende maand publiceren.

Met uitzondering van vandaag, want hieronder vind je de allereerste foto van dit project, uit november 2019.

De eerste, november foto, van de serie: Terug naar de natuur. Fotocredits: Pierre Castignola