Bij de verwerking van houten planken om producten te maken kan er wel tot 80 procent van het hout verloren gaan. Door schaven, zagen en schuren heeft dat ‘afval’ meestal de vorm van schaafsel en zaagsel. En dat is niet zo gemakkelijk te hergebruiken. Marjan van Aubel en James Shaw gingen echter op zoek naar een oplossing en demonstreerden die in het project Well Proven Chair

  Schuimhout

Hoe anders moeten we het noemen? Dat ontstond toen Marjan en James het zaagsel menden met een bio-hars. Wanneer de hars namelijk aan het houtafval werd toegevoegd en gemixt ontstaat  een opmerkelijke chemische reactie waarvan de uitkomst een schuim is.

Door verschillende soorten zaagsel van verschillende machines te gebruiken ontstaat een lichtgewicht en kneedbaar materiaal. Om het materiaal sterker te maken wordt er hardhout schaafsel aan het mengsel toegevoegd.

 

Handgemaakt.

De stoel wordt gemaakt door het materiaal aan de achterkant van een mal te smeren. Het materiaal zet redelijk snel uit waardoor je de grillige structuur ontstaat. Daar waar extra sterkte nodig is kan meer materiaal toegepast worden. Het enige wat dan nog rest is een paar poten er in te steken.

De Well Proven Chair was genomineerd voor de ‘Design of the Year 2013 Award’.