Ook in 2016 was er weer een InterSolar beurs in München waar de laatste innovaties en producten op het gebied van zonne-energie en warmte werden gepresenteerd. En aangezien de ontwikkelingen in en rondom de wereld van zonnestroom niet stil staan zetten we hieronder vier trends neer die opvielen.

 

 

 

Kleur!

Tot voor kort zagen we vooral variaties in kleur in zonnepanelen door het toepassen van gekleurde zonnecellen of een ander aluminium randje. Maar nu waren er meerdere fabrikanten die oplossingen bieden om het volledige paneel van kleur of een motief te voorzien. Het komt misschien de efficiëntie niet altijd ten goede, maar opvallend is het wel.

 

Drone_IS_000

 

Drones

Een trend die in bijna elke sector sterk in opkomst is is de toepassing van drones. Ook de PV wereld ontkomt er niet aan.

Voor controle van zonnepaneelparken natuurlijk ideaal.  Maar ook voor een visuele controle van de panelen op je eigen dak erg handig. Verschillende oplossingen werden gedemonstreerd, sommige zelfs met het gebruik van een Virtual Reality bril.

 

SolarWatt_IS_000

 

Thuisopslag van zonnestroom.

Sinds 2014 wordt gelijk met de InterSolar beurs ook de EES, electrical energy storage, beurs georganiseerd. Met 40% meer exposanten dan in 2015 kunnen we niet om de trend van thuisopslag van zonnestroom heen.

De vraag echter met accusystemen is waar plaats ze je in huis? Op zolder, in de kelder of op een prominent plaats in het zicht? Want er zijn fabrikanten, zoals Mercedes, Tesla en Ampere Energy, die een dergelijk mooi design meegeven aan hun producten dat het zonde is om ze op zolder te verstoppen.

 

 

Houd je zonnepanelen schoon.

Niet alleen de markt voor thuisopslag systemen voor zonnestroom groeit hard, ook komen er steeds meer oplossingen om zonnepanelen schoon te houden of schoon te maken. Allemaal om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen te halen.

De oplossingen reiken tegenwoordig van nanocoatings tot volautomatische wasmachines. De meeste systemen werken met water, al dan niet gemengd met speciale coating. De RAYBOT zonnepaneelstofzuiger doet het echter dan weer zonder water.