Dat design en kleur in de wereld van zonnepanelen steeds belangrijker worden zal niemand ontgaan zijn. En ondanks de vele mooie voorbeelden die we al de revue hebben zien passeren was het voor technici toch een uitdaging om een zonnepaneel volledig wit te kleuren. Maar dat die tijd is voorbij zagen we op InterSolar 2018, waar we kennis maakten met de gekleurde folie oplossing van het Zwitserse Solaxess. En ja, die folie is ook leverbaar in de kleur: wit!

 

Solaxxes

Swiss Center for Electronics and Microtechnology

Dat is het Zwiterse instituut waar de (nano)techniek is ontwikkeld. Het waren echter Sebastian Eberhard en Olivier Gavillet die met de oprichting van Solaxess in 2015 actief begonnen de commerciële activiteiten en de grootschalige productie van de folie.

Als commerciële toepassing ziet Solaxess, en wij eigenlijk ook, vooral mogelijkheden in gevelbeplating aan gebouwen zoals kantoren en appartement complexen. Met de oplossing van Solaxess is het mogelijk om dan hele muren om te toveren in strakke witte gevels.

 

Nanotechnologisch-gebaseerde folie.

Dat is de vrij vertaald de omschrijving van de oplossing van Solaxess. Een dunne gekleurde film gemaakt met innovatieve nanotechnologie zoals ze het zelf omschrijven. Het precieze materiaal is ons helaas niet bekend gemaakt. Echter weten we wel dat de film werkt als een selectieve spiegel die het zichtbare licht, de kleur, weerkaatst en de infrarode straling doorlaat naar de zonnecellen.

Ondanks dat er straling wordt doorgelaten wordt er ook nog het een en ander aan straling teruggekaatst waardoor het rendement van de zonnepaneel afneemt. De mate waarin het rendement afneemt is afhankelijk van de gekozen kleur, maar met stralend wit houdt je nog 106 Watt/piek per vierkante meter over.

 

Extra laagje

Het toepassen van de folie is eigenlijk redelijk simpel. Eerst wordt de folie over de glasplaat van een zonnepaneel aangebracht. Daarna wordt er nog een beschermlaag overheen geplaatst. Voor dit proces kunnen standaard lamineermachines gebruikt worden. Er hoeven dus geen dure nieuwe machines ontworpen te worden. Gewoon aan het einde van de bestaande productielijn de machines toevoegen en je hebt produceert als fabrikant van zonnepanelen ook gekleurde panelen. Het Italiaanse Sunerg Solar heeft dit reeds gedaan en kunnen de oplossing van Solaxess in combinatie met hun zonnepanelen dan ook al leveren. En dat lieten ze ook zien op InterSolar.

 

Nu is het de vraag wanneer we gehele witte gevels bedekt met zonnepanelen gaan zien. Wij kunnen niet wachten!