In opkomende landen is er vaak geen centraal elektriciteitsnetwerk aanwezig. Decentrale micro-grids kunnen dan een oplossing zijn om toch elektriciteit beschikbaar te hebben. Meerder partijen spelen hier op in met verschillende oplossingen. Zagen we eerder het grote diesel-zonnepark van Bredenoord, in Hannover stond een modulaire oplossing van Smart Hydro Power.

 

Smart Distribution System

Dat is het centrum van het systeem dat is gebouwd rondom het concept van een modulair micro-grid, dat of- en on-grid kan functioneren. Het systeem kan naar gelang de wensen vanaf 1kW opgeschaald worden tot 48kW.

Om dit te bereiken kan het systeem met verschillende bronnen van energie overweg. Naast zon, wind en waterkracht zijn dat ook accuopslag en (bio)diesel generatoren.

 

PV Hybrid

Zoals de foto duidelijk laat zien is de PV opstelling niet zo heel bijzonder. Gebruikelijke panelen die naar gelang de situatie dat vereist op de grond of gebouwgebonden gemonteerd kunnen worden.

Smart Kinetic River Turbine

De turbine is wel het meest in het oog springende onderdeel van de Smart Hydro Power concept. Aan de bovenkant van de turbine is een drijver gemonteerd waardoor altijd wordt gezorgd dat de tubine in het water en de stroming hangt. Verder dient de turbine gezekerd te worden door een of meerdere ankers of een bevestiging aan land.

Bij een stroomsnelheid van 2,85 m/s bedraagt de productie 5kW. Om de glasvezel schroef te beschermen is een stalen diffuser aan voor de schroef gemonteerd.