Ondanks dat 3D printen steeds meer wordt toegepast in massaproductie, is de 3D printer vooralsnog een geschenk voor de creatieveling. Unieke ontwerpen, prototypes, maquettes en creatieve ideeën worden met de huidige 3D printers binnen no-time gerealiseerd.

SHR3D IT

Het voordeel van 3D printen is dat het erg efficiënt omgaat met materiaal. Je zou dus verwachten dat met het gebruik van deze techniek er bijna geen afval ontstaat. Misschien niet in het procedé ansich, maar een eigenschap van creatieve mensen is dat ze niet zo snel tevreden zijn. Daardoor is in de praktijk meestal de eerste print niet het finale ontwerp. En mocht je als creatieveling uiteindelijk tevreden zijn, dan is daar altijd nog de klant of opdrachtgever die nog net die ene verandering wenst. Voordat je het weet staat heel je bureau vol met verschillende 3D printjes.

In de praktijk ontstaat er dan puur semantisch gezien misschien geen afval, maar wel een grote verzameling van kostbaar materiaal dat je eigenlijk niet meer gebruikt. Nu kan je dat in een hele lange circulaire kringloop stoppen, maar 3Devo uit Utrecht heeft daar een mooiere oplossing voor bedacht.  Zij komen namelijk eind 2017 op de markt met een compacte mobiele plug-en-play shredder die gewoon op het bureaublad past, genaamd SHR3D IT

Prototype

Hoe een dergelijke bruikbare oplossing er uit ziet zagen we op de Hannover Messe 2017 waar 3Devo een werkend prototype van de SHR3D IT aan de wereld toonde.

De shredder is dankzij zes langzaam draaiende messen in staat om stukken plastic ter grootte van ongeveer vijf centimeter kleiner te maken.

De aandrijflijn van de shredder kan links- en rechtsom draaien. Mocht dus onverhoopt het stuk plastic net iets te taai zijn voor de shredder en deze vastlopen dan kan je hem dus altijd los krijgen.

De kleinere stukken die uit de shredder komen gaan dan een granulator in waar drie messen met 900 toeren per minuut het plastic tot granulaat verwerken. Dit granulaat gaat dan eerst nog door een filter waardoor het granulaat in de opvangbak altijd kleiner is dan 3 millimeter.

Het apparaat kan per uur een goede vijf kilogram plastic vermalen tot granulaat.

Extruder

Natuurlijk heb je met alleen de shredder niet de plastic kringloop op je kantoor gesloten. Daarom dat 3Devo ook twee extruders in het assortiment heeft. Die kan je voeden met het vermaalde plastic uit de shredder en daarmee je eigen filament maken. Met als eindresultaat dat de plastic kringloop op kantoor dan netjes is gesloten.

Demonstratie

Hoe dat vermalen precies gaat en hoe het eruit ziet kan je in onderstaand filmpje aanschouwen.