Waves is een concept van industrieel ontwerper Telmen Dzjind waarbij hij de principes van de circulaire economie heeft toegepast op het ontwerp van spelcomputers. Het resultaat ‘Waves’  bestaat daardoor niet alleen uit een innovatief modulair ontwerp van de computer, maar komt ook met een verschuiving van bezit naar gebruik.

Waves

E-waste en modulariteit

Elektronisch afval is een steeds groter probleem aan het worden in de wereld. Niet alleen vanwege de vervuiling maar ook vanwege beschikbaarheid van materialen. Vooral vanwege de voortdurende verbeteringen in elektronica is de vraag naar materialen steeds groter aan het worden.

Modulair ontwerpen is een mogelijke oplossing voor de genoemde vraagstukken. In de telefoonindustrie zijn hier al meerdere ervaringen mee opgedaan, de een succesvoller dan de andere.

Telmen Dzjind had het idee om het concept van modulair ontwerpen toe te passen op een spelcomputer. Want met 300 miljoen verkochte spelcomputers in de afgelopen tien jaar ligt daar nog wel een uitdaging.

Waves

Hoe dat er dan uitziet konden we bewonderen tijdens de Dutch Design Week 2016 waar verschillende uitvoeringen van Waves werden tentoongesteld. Hoewel er geen technische specificaties beschikbaar zijn, geeft de presentatie wel suggesties van de verschillende modules die aan- of afgekoppeld kunnen worden. Onderdelen als een extra videokaart voor beter grafische prestaties, geheugenuitbreiding of een Blu-ray component.

Van bezit naar gebruik.

Het vernieuwende aan het Waves concept is niet alleen het modulaire hardware design maar ook de combinatie met een nieuw verdienmodel. Als gebruiker koop je namelijk niet de onderdelen maar neem je een abonnement. Hierdoor betaal je alleen voor de onderdelen en functionaliteit die je op dat moment wenst te gebruiken. Onderdelen die je niet nodig hebt kunnen dan aan een andere gamer worden ter beschikking worden gesteld.

Geslaagd concept

Of er plannen zijn om het daadwerkelijk te vertalen in een commercieel product weten we niet. Met de modulaire telefoonprojecten hebben we gezien dat modulaire ideeën, hoe goed ook, zich niet altijd even gemakkelijk laten vertalen naar een tastbaar product.

Maar aan de andere kant staat het modulair ontwerpen in de elektronische industrie pas in de kinderschoenen en wij zouden niet verbaasd zijn als we onderdelen of ideeën uit concepten zoals Waves in de nabije toekomst in elektronische producten terug zullen zien komen.