Het klinkt inderdaad een beetje raar, een klimaatvriendelijke windmolen. Dat verdient enige uitleg. En die gaan we je geven ook. Want de Hyblade is net even anders dan de windmolens die we tot nu toe gewend waren.

Hyblade

Het is moeilijk om zo op het eerste gezicht de unieke, en klimaat vriendelijke, eigenschappen van de Hyblade windmolen te ontdekken. Maar met een beetje uitleg wordt veel duidelijk.

De Hyblade is een demonstratiemodel van een zogenaamde verticale-as windmolen. Meestal worden bij dit type molen bladen gebruikt die zijn gemaakt vezel-versterkt-plastic. De wieken van de Hyblade zijn gemaakt van staal.

Medewerkers van het Fraunhofer Instituut hebben samen met wetenschappers van de Universiteit van Brussel een nieuwe innovatieve manier gevonden om het plaatstaal te vormen in de gewenste vorm.

Het gebruik van plaatsstaal in plaats van plastic heeft een grooot voordel. Staal is vele malen gemakkelijker te recyclen dan versterkt plastic. De hergebruik ratio van het staal ligt rond de 80 procent, terwijl er voor versterkt plastic nog geen goede oplossing is.

Naast het feit dat een hoge mate van hergebruik leidt tot minder primaire grondstoffen gebruik leidt het ook tot een lagere algehele CO voetafdruk.

De windmolen won de Steel Innovation Price in 2015.