Wie wel is in drukke steden komt herkent het probleem meteen, luchtvervuiling. En ook een stad als Amsterdam heeft daar last van. Een probleem gebied is de Valkenburgerstraat. En om daar wat aan te doen is besloten om langs de gehele ‘Knowledge Mile’ acht CityTrees van het Duitse Green City Solutions te plaatsen. De eerste CityTree werd ge├»nstalleerd bij het Markenplein. Voor ons aanleiding om even een kijkje te nemen.

 

 

Samenkomst van verschillende technieken

De City Tree is een concept waarin verschillende technologische oplossingen samenkomen om uiteindelijk een positieve impact te hebben op de kwaliteit van de lucht en de omgeving.

Wat meteen opvalt zijn de twee grote groene wanden van mos. De mos haalt fijne stofdeeltjes uit de lucht en produceert daarnaast zuurstof.

 

 

Tussen de twee wanden van mos bevindt zich een technisch compartiment waarin zich onder andere de aansturing van de verschillende sensoren bevindt, een water reservoir en een ventilatiesysteem die de lucht doorvoer door het mos kan bevorderen.

Energie krijgt de CityTree van het net of zoals in dit geval van de gemonteerde zonnepanelen.

Luchtkwaliteit

De CityTree zou hetzelfde effect op de luchtkwaliteit hebben als 275 ‘normale’ bomen. Of deze claim valide is weten we niet. Wel weten we dat de CityTree meerdere sensoren heeft die de luchtkwaliteit in de omgeving van de CityTree monitoort en eventueel via een cloud-oplossing kan delen en samenvoegen met data van andere CityTrees. Zo onstaat dus een beter beeld van de kwaliteit van de lucht in de omgeving van de CityTree en de stad.

 

 

Om dit alles eens rustig te ervaren is de CityTree in Amsterdam aan beide zijden uitgerust met een bankje.