Volgens de PR medewerkster zijn er maar twee bedrijven ter wereld die dit maken. Hadden wij dus even mazzel dat we een van die twee bedrijven aantroffen op de InterSolar beurs 2017. Want dat de wij onder de indruk zijn van de het eindresultaat mag duidelijk zijn. Of zijn wij de enige die het gaaf vindt dat je elke willekeurig kleuren design kan printen op je zonnepanelen?

 

Dat is inderdaad wat Kioto Solar uit Oostenrijk doet. Men neemt als een uitgangspunt een standaard zonnepaneel gebaseerd op zonnecellen dit ingeklemd zijn tussen twee glasplaten. Echter kan met de binnenkant van de glasplaten bedrukken met welke design dan ook. Waarbij het ontwerp niet beperkt hoeft te blijven tot het standaard formaat van een PV module. Nee, het ontwerp mag zoveel panelen bestrijken als de klant wenst.

Is er dan geen beperking? Jawel, eentje. Het is namelijk niet mogelijk om wit te printen. Maar dat is dan ook de enige restrictie voor je creativiteit.

 

 

Effect op rendement

Natuurlijk heeft het aanbrengen van een extra kleurenlaag tussen het glas en de cel invloed op het rendement van de cel. Hoeveel invloed de extra laag heeft hangt af van de dekking en de kleur. Op InterSolar werd door Kioto Solar middels enkele gekleurde panelen weergegeven hoe groot de impact is naargelang de kleur en dekking.

Wij vinden het een geweldig product en opent weer nieuwe mogelijkheden voor gebouw-gebonden en geïntegreerde zonnepaneel oplossingen. Maar wat te denken van marketing en reclame doeleinden? De mogelijkheden zijn legio.

Als het aan ons ligt gaan we deze panelen nog vaak tegenkomen in de openbare ruimte.