Sinds de eerste grote zonnepanelenparken die zijn aangelegd is er de discussie over het landgebruik van grondgebonden zonnepanelen parken. Zeker wanneer er een trade-off zou zijn met landbouw activiteiten. Vandaar dat ontwikkelaars steeds vaker kijken naar de mogelijkheden van zonnepanelenparken op water als alternatief. Nu klinkt dat een beetje tegenstrijding, elektriciteitsopwekking op water, maar dat het technisch kan bleek tijdens een experpanel sessie tijdens InterSolar 2017.

Ruwweg zijn er drie aspecten die een rol spelen bij zonnepanelen op water, en die zijn eigenlijk niet wezenlijk anders dan bij grondgebonden varianten. Deze aspecten zijn: de technische mogelijkheden, het financiële plaatje en als laatste, de impact op het milieu.

 

Technische mogelijkheden

Die zijn er voldoende. Zonnepanelen op water hebben zo hun eigen technische vereisten waarbij vooral de verankering van de drijvende panelen wat extra aandacht vraagt. Je wilt immers niet dat je telkens naar diepten van 30 meter moet duiken om de boel weer vast te zetten.  Dat wil je dus in een keer goed aanleggen. Of innovatieve oplossingen bedenken zoals Sunfloat heeft gedaan.

Verder is het belangrijk om te kijken waar je omvormers zet, meestal kiest men er toch voor om deze aan wal te installeren, wat wel gevolgen heeft voor de omvang en aanleg.

De meeste drijvende zonnepanelen parken worden geïnstalleerd in zoet water. Mocht je toch de zee op willen dan is dat technische geen probleem maar moet je wel extra maatregelen tegen het zoute zeewater. Niet onoverkomelijk, maar wel een groot aandachtspunt.

 

Financieel plaatje

De (aanleg)kosten van een drijvend zonnepanelen park liggen hoger dan een grondgebonden variant. Daar staan echter ook, financiële, voordelen tegenover.  Zo kan de opbrengst van zonnepanelen op water hoger zijn dan de grondgebonden variant vanwege het koeleffect van het verdampende water op de panelen.

Meestal is de ondergrond, water, goedkoper dan het huren of kopen van land. En een voordeel dat vooral in warme oorden een grote bijdrage kan leveren is het voorkomen van waterverdamping van open water. De kosten van deze waterbesparing tikt toch redelijk aan.

 

Impact op het milieu

Tijdens de sessie werden de voorlopige resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de gevolgen van drijvende zonnepanelen parken op de natuurlijke omgeving, met natuurlijk een nadruk op de waterkwaliteit en de biodiversiteit. De resultaten gaven aan dat op beide vlakken er geen negatieve gevolgen waren ontdekt. Een drijvend zonenpanelenpark zou zelfs een positieve bijdrage kunnen hebben door de groei van algen te beperken.

Al met een al een interessante sector die pas in de kinderschoenen staat en waar we de komende jaren vast nog meer van gaan horen.